SP betaalt second-opinion-onderzoek bomenkap Westerdreef

10 augustus 2020 00:30

HAVEN - Bomenexpert Jitze Kopinga van de Wageningen Universiteit gaat een second-opinion-onderzoek uitvoeren naar de staat van de 2 kilometer lange bosstroken die de Westerdreef omzomen. SP Almere betaalt het onderzoek, dat nog in augustus zal plaatsvinden. "De staat van de bomen kan in de zomer beter beoordeeld worden dan in de herfst", aldus Kopinga. De expert van de Wageningen Universiteit op het gebied van bomen en groen voerde eerder een second-opinion onderzoek uit in Overgooi en concludeerde dat de gemeente daar veel te rigoureus de bijl in het groen wilde zetten.

Meteen nadat bekend werd dat de gemeente vanaf september de bosstroken langs de Westerdreef zou gaan kappen, besloot de SP de protesterende Havenaren waar mogelijk te ondersteunen om hun 'tunnel van groen' en hun bosrand te behouden. Bewoners startten de petitie Tegen de Bomenkap op de Westerdreef die inmiddels bijna 1200 keer is getekend.

Inspectie

De gemeente geeft als kapredenen op, dat de populieren dode takken laten vallen, pluisoverlast geven, niet meer stabiel zijn en niet goed meer kunnen groeien. Er zijn ook inwoners die de bomen daarom liever kwijt dan rijk zijn. De SP trok de laarzen aan voor een eerste inspectie. "De populieren blijken Grauwe Abelen die 80 tot 150 jaar oud kunnen worden. Van een aantal zijn de onderste takken inderdaad dood, maar dat is de normale natuurlijke taksterfte, veroorzaakt door toenemend lichtgebrek onder de groeiende bomen", concludeert de SP. "Hun scheefstand is ook geen teken van instabiliteit, maar normaal gevolg van de polderwind in de groeifase en het groeien naar het midden boven de weg, waar het licht en de ruimte is. Bovendien blijken er in werkelijkheid veel meer bomen te staan dan ingetekend en van veel verschillende andere, duurzame boomsoorten die oud kunnen worden. Over de dichte, al even rijkgeschakeerde ondergroei rept de gemeente niet. Het plan is om alles ineens te vervangen door een 'hele nieuwe structuur' met slechts 136 smalblijvende Iepen, die vooral goedkoop in het onderhoud zijn."

Schriftelijke vragen

Op basis van haar eerste bevindingen, vroeg de SP het second-opinion-onderzoek aan en stelde de partij 11 schriftelijke vragen aan het College van B&W. Onder andere wordt gevraagd om voor de uitslag van het second-opinion-onderzoek door Jitze Kopinga van de Wageningen Universiteit geen bomen te kappen. "De vragen zullen 20 augustus op de eerste Politieke Markt na het reces beantwoord worden. Dan worden ook de handtekeningen aan het College van B&W en de Raad aangeboden. Tevens gaan wij de komende tijd de bewoners van de omliggende wijken huis-aan-huis-bezoeken, om nog meer handtekeningen te verzamelen en in gesprek te gaan over de kaalslag en het gemeentebeleid voor Almere-Haven. Alle bewoners, ook die we niet thuis treffen, ontvangen een flyer met de belangrijkste informatie en een bezwaarschrift dat ze kunnen versturen", aldus de SP.

De gemeente wil vanaf dit jaar starten met het kappen van de bosstroken langs de Westerdreef. (Foto: aangeleverd)