Snelle tijden bij Tijdrit Almere

03 april 2018 12:32

ALMERE – Met een gemiddelde snelheid van ruim 47 kilometer per uur raasde de Belg Hans van den Buverie zaterdagmiddag 31 maart over de finish van de Tijdrit Almere. Hij had slechts 47 minuten en 3 seconden nodig voor zijn 42 kilometer. Dat deed hij onder ideale omstandigheden: er stond nauwelijks wind en de zon stond prominent aan de hemel. Bij de dames ging de winst naar de Nederlandse Sarissa de Vries. De Maastrichtse reed met een tijd van 1.02.30 ruim 41 kilometer per uur gemiddeld.

Terwijl de weersvoorspellingen vooraf niet eens zo heel denderend waren, viel dat op de wedstrijddag alleszins mee. Het was niet te koud, de zon scheen bijna de hele dag en er stond weinig wind. Dat zag winnaar Van den Buverie ook. “Al is het wel zo dat je, hoe minder wind er staat, je alleen maar meer je eigen wind voelt. En dat voelt aan als tegenwind, dus dat maakt het toch ook wel zwaar. Al vroeg in de eerste ronde (er werden twee rondes van 21 kilometer gereden, red.) moest ik flink op de pedalen duwen. Halverwege had ik het even zwaar, maar daar kon ik gelukkig doorheen 'beuken'.”

 

Spannend op goed parcours

Den Buverie maakte het overigens nog spannend, want lang leek het er op dat de 42 kilometer gewonnen zou worden door Filip Speybrouck, ook een Belg. Maar uiteindelijk kwam Speybrouck 10 seconden tekort. “Ik verbaasde me eigenlijk een beetje dat ik vandaag al zo goed kon rijden. Tot twee weken terug had ik een aantal blessures en het is pas vroeg in het seizoen”, vertelt hij terwijl hij even daarvoor al aangaf te verwachten dat Den Buverie sneller zou zijn. “Maar het was een goede dag. De omstandigheden waren perfect en het parcours lag er goed bij.” Uiteindelijk werd de Nederlandse Wieger van der Wier derde in een tijd van 55.46.

 

Nederlandse vrouwen sterk

Waar de mannenwedstrijd dus werd gedomineerd door Belgen, was dat bij de vrouwen totaal anders. Daar werd de 42 kilometer dus gewonnen door Sarissa de Vries (1.02.30). De triatlete uit Maastricht, in 2017 nog tweede op het EK en NK Long Distance triatlon tijdens Challenge Almere-Amsterdam, reed ijzersterk en besloot na afloop zelfs nog even een stukje te gaan hardlopen. Tweede werd Mathilde Matthijsse (1.04.13) en derde Marion Gerssen (1.04.28).

 

Overige uitslagen

Alle uitslagen - onder andere van de jeugd, de 21 kilometer individueel, de Team Time Trial en de handbikeserie, zijn hier  te vinden.

X