Slechts 1 club maakt zich nog zorgen om kunstgraskorrels

13 augustus 2019 06:45

'het was een hype, maar nu niet meer'

Door Marcel Beijer
ALMERE – De Almeerse voetbalclubs maken zich geen zorgen over de gezondheid bij gebruik van kunstgrasvelden. In 2016 ontstond flink wat commotie na een uitzending van Zembla waarin gesteld werd dat de zwarte, rubberen korrels die over de kunstsprieten uitgestrooid worden, schadelijk zouden zijn voor de gezondheid. Alleen AS'80 houdt bedenkingen tegen dit rubergranulaat.


De korrels die worden uitgestrooid zijn versnipperde voertuigbanden, onder meer bewerkt met chemische stoffen. Dit zogenoemd ‘rubbergranulaat’ zou giftig zijn. Het TV-programma Zembla onthulde dat in 2016. Het leidde tot flink wat commotie bij ouders. Die storm is echter gaan liggen, zo blijkt uit een rondgang langs Almeerse voetbalclubs. Onlangs publiceerde NRC echter een artikel waarin vier wetenschappers stellen dat de korrels nadelig zijn voor het milieu, maar ook dat kinderen hand- en mondcontact met dit granulaat zo veel mogelijk moeten vermijden.. De verantwoording daarvoor ligt bij de ouders.
Voorzitter Remco Fens van FC Almere zegt dat vorig seizoen niet één ouder zich bij hem heeft gemeld met zorgen over de rubber korrels. “Ik geloof dus niet dat ouders zich daar zorgen om maken. Als club zijn we blij met de kunstgrasvelden. We zouden er zelfs nog graag eentje bij willen hebben. Dan kunnen we terug naar vijf in plaats van zes velden om te onderhouden. Dat scheelt ook weer in de kosten."

 
Nooit afgelastingen


Die mening is ook Rini Walburg van Waterwijk toegedaan. “Op kunstgrasvelden hoeven we nooit wedstrijden af te gelasten, dus hebben we ook geen inkomstenderving.” Ook bij Waterwijk zijn zover bekend geen leden die zich zorgen maken over het rubbergranulaat. Walburg: “Het is wel zo dat je met warm weer het rubber kunt ruiken. Dat is wel vreemd. En als voetballiefhebber ben ik voorstander van echt gras. Maar voor vereniging is kunstgras een zegen."


Alternatieven


Voorzitter Maarten de Vries van AS’80 is minder enthousiast. “Ik begrijp de voordelen van kunstgras, maar er is nog altijd veel onduidelijkheid over de gezondheidsaspecten. De rubber korrels liggen overal rond het veld, zelfs in de sloot en in de slaapkamers van mijn zoons. Die nemen ze mee in hun kleren en schoenen. Er zijn inmiddels ook alternatieven voorhanden. Die zijn wellicht duurder, maar waarom risico lopen? En zeker Almere, de stad die zich met de Floriade als groene stad profileert, zou daar een voorbeeldfunctie in kunnen nemen.”

 
Geluk


Bij Forza Almere kunnen ze hun geluk niet op met het nieuwe kunstgrasveld dat deze zomer is aangelegd. “De KNVB heeft deze velden goedgekeurd, in overleg met het ministerie. Waarom zouden die ons op giftige velden laten spelen? Zelfs een flink aantal profclubs spelen op kunstgras. Wij horen van niemand klachten over de gezondheid", zegt voorzitter Ernesto Romano.
Buitenboys en Sporting Almere waren niet bereikbaar voor een reactie.

 

IN KADER

SP stelt vragen


De Almeerse SP-fractieheeft naar aanleiding van het artikel in NRC schriftelijke vragen gesteld aan het college. De partij wil de kunstgrasvelden niet per se laten verdwijnen, maar vraagt zich wel af op er is nagedacht over alternatieven voor het rubbergranulaat.

Gerelateerd

123inkt
Kringloop
X