Sjabloon Estafette roept op geen afval in putten te gooien

14 september 2020 08:00

ALMERE – Meerdere wijken en scholen in Almere hebben meegedaan aan de Sjabloon Estafette. Sjablonen met de tekst 'Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.' roepen op om geen afval in putten te gooien. Afgelopen zaterdag, op World Cleanup Day, is de finale van de Sjabloon Estafette op het schoolplein van basisschool De Regenboog in Haven.

De Sjabloon Estafette is opgezet door de Almeerse burgerinitiatieven GreenF Almere en de BezigeBuur, in navolging van soortgelijke acties in Limburg. "Veel mensen denken ten onrechte dat putten en kolken direct zijn aangesloten op de riolering die het water naar een waterzuiveringsstation vervoert", aldus de initiatiefnemers. "Door vernieuwingen in het rioleringssysteem is dit echter veelal niet het geval. Het regenwater wordt weliswaar in een put opgevangen, maar loopt vaak rechtstreeks terug de natuur in. Het is daarom geen goed idee om peuken, plastic en ander afval in een put te gooien. Ten eerste raken de putten hiervan verstopt, ten tweede komen afvalstoffen zo direct in het grondwater terecht."

Krachten bundelen

Milieuvriendelijke krijtverf-sjablonen met de tekst 'Hier begint de zee, niets ingooien a.u.b.' moeten deze boodschap onder de aandacht van zoveel mogelijk Almeerders brengen. "Wij zijn een 'groen guerrilla burgerinitiatief' en wij houden van ludieke acties in de openbare ruimte", aldus GreenF. "Met als doel inwoners te bewegen om zelf Almere fleuriger, groener, leefbaarder en gezelliger te maken."

De Bezige Buur is een burgerinitiatief dat schoonmaakacties in wijken organiseert. Beide partijen besloten de krachten te bundelen en in de aanloop naar World Cleanup Day gezamenlijk een Sjabloon Estafette door heel Almere te organiseren.

Finale

De Bezige Buur schreef vele afvalprikploegen aan en in een mum van tijd deden er acht wijken mee. "Allemaal betrokken Almeerders die ook weer hun eigen acties gingen doen, zoals het aanschrijven van scholen."

Op zaterdag 19 september, op World Cleanup Day, vindt om 12.00 uur de finale van de Sjabloon Estafette plaats bij basisschool De Regenboog op de Klipgriend, onder toezicht van wethouder Roelie Bosch..

Zie ook de Facebookpagina van Greenf Almere en de Bezige Buur.

De 10-jarige Loïs hielp wethouder Roelie Bosch met het plaatsen van het sjabloon op het schoolplein van De Regenboog. (Foto: Studio Rotgans/Rinus Lettinck)

Gerelateerd