Singelgracht symbool voor nieuwe fase Haven

13 januari 2020 16:00

HAVEN – De singelgracht die door veel wijken van Haven loopt wordt hét symbool voor de toekomst van het oudste stadsdeel van Almere. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige versie van de 'Visie 2040' die maandag werd gepresenteerd.

 

De gracht is nu een achteloos aanwezig waterlint, maar wordt in de Visie getransformeerd tot een 'rondje Haven' door te investeren in ecologie, wonen-aan-het-water, beweging en sociale ontmoeting. Naast de Visie die de komende decennia uitgewerkt gaat worden, staan meer concrete opgaven voor de eerste vijf jaren in een Aanpak. Deze Aanpak stelt onder meer voor om: aan Havenaren een Wijkfonds beschikbaar te stellen en ze zelf te laten bepalen wat belangrijk is in hun leefomgeving, te investeren in Marktstraat-Kruisstraat-Havenkom, 2.500 woningen te bouwen/verbouwen allereerst voor ouderen, jongeren en huishoudens met een middeninkomen. De eerste stap in de ontwikkeling van de Singelgracht is de ontwikkeling van het gebied van school De Meergronden.

Havenverbond
In het afgelopen najaar hebben zo'n 300 mensen aan deze Visie en Aanpak gewerkt door leden van het Havenverbond, bestaande uit: Zorggroep Almere, De Schoor, gemeente, VMCA, Leger des Heils, De Alliantie, Almeerse Scholen Groep, Goedestede, GGD Flevoland, Ymere, Kwintes en de ondernemersorganisatie BIZ), ruim 200 bewoners van Haven en een specialistenteam. Daarbij zijn veel keuzes gemaakt. Zo wordt geïnvesteerd in een kleiner winkelgebied, in combinatie met een concentratie van stadsdeelvoorzieningen in het centrum, een vernieuwde Havenkom en een bevolkingsgroei van ongeveer 5.000 mensen.

Meergronden
De binnenring van Haven, omringd door de Singelgracht, moet een nieuw, dorps leefklimaat krijgen met een levendig centrumgebied, ruimte voor verschillende leeftijden om in Haven te wonen en meer zeggenschap voor de inwoners. Voor de eerste vijf jaren wordt een Aanpak voorgesteld met ingrijpende nieuwbouw voor de Meergronden, investeringen in een kleiner centrumgebied en mogelijkheden voor Havenaren om maatschappelijke zaken meer zelf te regelen.

Wethouder
Wethouder Hilde van Garderen gaat de concept-stukken nu bespreken met college en met de gemeenteraad. Alle leden van het Havenverbond doen dat ook in hun eigen organisatie. In mei maakt het Havenverbond de Visie en de Aanpak definitief. Ook lopende vernieuwingsprojecten worden hier in meegenomen.