Sigarettenhouder geeft aan: wrak Short Stirling is BK716

16 januari 2020 14:39

ALMERE – Het vliegtuigwrak dat dit voorjaar geborgen gaat worden in het Markermeer nabij Blocq van Kuffeler is vrijwel zeker de Short Stirling BK716 met nog zeven vermisten bemanningsleden. Dat meldt de stichting Aircraft Recovery Group (ARG). Er zijn inmiddels meerdere aanwijzingen gevonden die hierop wijzen, waaronder een sigarettenhouder.

 

Tot halverwege vorig jaar werd er vanuit gegaan dat het wrak de BK710 betrof, maar een gevonden aluminium plaat van de romp met hierop een vaag nummer was het eerste onderdeel wat duidelijkheid gaf dat het hier ging om de BK716. Het nummer was zeer slecht te lezen waarop stichting ARG de hulp in riep van de forensische recherche in Amsterdam. Na een uitgebreid onderzoek bevestigde zij dat het hier ging om de BK716. Bovendien kwamen de initialen J.M.C. op een gevonden sigarettenhouder niet overeen met een van de bemanningsleden van de BK710 maar wel met die van de BK716: John Michael Campbell.

 

John Michael Campbell

Flying Officer Joh Michael Campbell was boordschutter en raakte op 30-jarige leeftijd vermist in dezelfde nacht als de zes andere bemanningsleden van de Stirling. De bommenwerper startte op 29 maart 1943 van het Engelse vliegveld Downham Market in Norfolk om een bombardamentsmissie uit te voeren op de Duitse stad Berlijn. Aan het stuur zat John Frederick Harris, 29 jaar. In die nacht van 29 op 30 maart 1943 vlogen 328 bommenwerpers richting Duitsland. Door het slechte weer keerden 120 vliegtuigen eerder terug naar hun basis. De bommenwerpers werden bestookt door Duitse nachtjager die opgestegen waren van vliegveld Deelen en Twente. Van de Short Stirling Bk716 werd niets meer vernomen tot afgelopen zomer Johan Graas van stichting ARG aangaf dat het gevonden toestel bij Almere vrijwel zeker de BK716 was.

 

Parachute locks
Inmiddels zijn drie zogenaamde ‘parachute locks’ gevonden wat aangeeft dat enkele bemanningsleden het vliegtuig niet meer op tijd met hun parachute konden verlaten. Ook is een riempje met een gesloten gesp van een vliegersjas gevonden en de resten van een handschoen. Stichting ARG gaat er vanuit dat alle zeven bemanningsleden nog in het wrak zitten. Op dit ogenblik is al contact gelegd met de enkele nabestaanden van de bemanning. Zo is de sigarettenhouder overgedragen aan de nabestaanden van John Michael Campbell die een bezoek hebben gebracht aan het luchtoorlog museum in Fort Veldhuis Heemskerk. Verder onderzoek heeft uitgewezen dat Short Stirling BK716 neergeschoten is door een Duitse Nachtjager die bestuurd werd door Werner Repp. Eind maart zal begonnen worden met de berging van het wrak en is het te hopen dat de familieleden het graf van hun dierbaren kunnen bezoeken.