Schoenenspecialist Adri Bax en Floriade BV. sluiten vrede

07 augustus 2020 13:45

Door Robert Mienstra

HAVEN – Schoenenspecialist Adri Bax uit Almere Haven en de Floriade BV. zijn het eens geworden over de Floriadeschoenen die Bax voor burgemeester Franc Weerwind heeft laten ontwerpen. "Er komen nu schoenen met het nieuwe logo van de Floriade die ik aan Weerwind kan overhandigen. Met pers erbij", zegt Bax. " Ik heb een prima gesprek gehad met de Pieter Cloo, de directeur van de Floriade. We zijn het nu eens."

"Ik werd gebeld door Pieter Cloo, die wilde langskomen", vertelt Bax. " Iedereen is welkom in mijn zaak. De koffie staat meteen klaar. Alle Havenaren weten dat. Cloo was zeer geïnteresseerd in mijn zaak en mijn vak. Hij zei me dat hij altijd moeite had met schoenen kopen. Ik wist meteen welk merk hij aanhad en welke maat. Toen kocht hij pardoes twee paar die hem als gegoten zitten."

Na de aankoop spraken Cloo en Bax over de zaak van de Floriadeschoenen. "Cloo was goed op de hoogte", stelt Bax. "Hij had gehoord dat ik altijd oprecht en eerlijk ben. Door wisselingen bij de Floriade BV. was het misverstand ontstaan. Al snel waren we er uit. Cloo bood mij aan dat ik opnieuw Floriadeschoenen voor Franc Weerwind mocht laten maken met het nieuwe logo van de Floriade. Hij betaalt dat uit eigen zak. Hij wilde niet dat de Floriade voor de kosten moest opdraaien. Dat siert de man."

Goeds

Inmiddels heeft Bax contact opgenomen met schoenenfabriek Van Drunen om een nieuw paar Floriadeschoenen van het merk Gijs te laten maken. "Dat gaan we dan samen aanbieden aan de burgemeester en daarmee gaan we ook de media in. Leuk voor mij, voor Franc en goede pr voor de Floriade. Ik ben nog steeds voorstander van het evenement. Het kan veel goeds brengen voor Almere en de Almeerse ondernemers."

Druk

Het breekpunt tussen Bax en de Floriade BV. was dat Bax met zijn cadeautje aan de burgemeester niet naar buiten mocht komen en de pers niet mocht informeren. Ook mochten er geen foto's online gezet worden. Bax was daar gebelgd over. De druk op de Floriade BV. rondom het gedoe van de Floriadeschoenen was groot. De publieke opinie koos massaal de kant van Bax, de VVD kwam met schriftelijke vragen en ook de wethouder bemoeide zich er mee.

"We zijn er uit", zegt Bax, "ik ben daar blij mee. Nu geen slapeloze nachten meer, maar werken aan de promotie van de Floriade."

Kansen

Door de zaak rond de Floriadeschoenen zag een bakker in Almere af van het maken van Floriadegebakjes. Die wilde geen gedoe. " Nu het goed gekomen is zie ik alleen nog maar kansen voor de Almeerse ondernemers om samen met de Floriade BV. op te trekken", zegt Bax. "Als ondernemers moeten we de Almeerse bevolking meenemen in de kansen die de Floriade biedt."

Cloo tevreden

Floriadedirecteur Pieter Cloo is desgevraagd ook tevreden met de oplossing die hij samen met Bax heeft kunnen vinden. "Ik heb Adri Bax leren kennen als een degelijke, serieuze vakman die al 32 jaar in Almere actief is. Ik heb inderdaad meteen schoenen gekocht die ik elders niet meer kan krijgen. Ik had rode Brooks aan, Bax herkende die meteen. Zo begon het gesprek. Verder hebben we alles op een goede manier opgelost. Ik betaal zelf een nieuwe set Floriadeschoenen met het recente Floriadelogo, want ik wil niet dat dat van belastinggeld gaat. Ik sponsor zo de oplossing."

Cloo geeft ook aan dat er een beleid komt vanuit de Floriade BV. "We gaan voorlichting geven aan ondernemers over wat niet, maar vooral wat wél kan. Ik wil dat voor 1 september helder hebben voor de Almeerse ondernemers die mee willen denken met de Floriade."

Ivy en Adri Bax zijn blij dat het met de Floriadeschoenen goed is gekomen. (Foto: Almere DEZE WEEK)