Schaatsster Kas (16) presteert boven verwachting bij NK Allround

08 februari 2019 13:30

Door Wesley Verboom
ALMERE - "Op alle afstanden zat ik dicht bij mijn persoonlijke records en op de 1.000 meter was ik zelf sneller dan ooit. Mijn beste tijd heb ik met achthonderdste aangescherpt”, zegt Sylke Kas enthousiast. De 16-jarige schaatsster uit Almere debuteerde begin deze maand op het NK Allround voor junioren van 15 tot en met 17 jaar.


“Vijf afstanden in twee dagen waren behoorlijk zwaar, maar daar had natuurlijk iedereen last van”, blikt Kas terug met een glimlach. Het schaatstalent reed op dag de 500 en 1500 meter. Op dag twee stonden de 1000 meter en de massastart op het programma. Die laatste afstand was nieuw voor haar.
De massastart is feitelijk een verkorte marathonwedstrijd. Er wordt met alle rijders tegelijk gestart, maar de afstand is veel korter dan bij een gemiddelde marathonwedstrijd. “Het was spannend om deel te nemen aan deze discipline”, vervolgt Kas, die vlak voor de finish ten val kwam. “Een meisje dat voor mij viel, kon ik maar net ontwijken, maar vervolgens viel ik over een ander. Enorm jammer, want we hoefden nog maar één rondje te schaatsen.”

Twee valse starts


Toch kijkt kas met een goed gevoel terug. “Op dag één had ik last van flinke zenuwen en werd ik vanwege twee valse starts bijna gediskwalificeerd, maar op de tweede dag ging het een stuk beter. Daardoor ben ik uiteindelijk achttiende geworden. Een prestatie waarmee ik tevreden ben, omdat ik als 28ste was geplaatst. Helaas mocht ik niet de slotafstand, de drie kilometer, rijden. Daar deden alleen de eerste twaalf uit het algemeen klassement aan mee. Hopelijk lukt mij dat volgend jaar wel, maar ik besef dat dat lastig gaat worden.”
Daarmee doelt de Almeerse op het feit dat ze vanaf volgend seizoen uitkomt in de categorie 17 tot en met 19 jaar. “De komende zomer (het seizoen duurt nog tot maart, red.) ga ik in ieder geval hard trainen en ervoor zorgen dat mijn conditie op pijl blijft. Dat doe ik onder andere door te skeeleren, te hardlopen en aan krachttraining te doen.”