Schaapskudde geheel vervangen vanwege ziekte

20 september 2018 14:29

VROEGE VOGELBOS – Een deel van de schapen uit het Vroege Vogelbos blijken de zogenaamde zwoegerziekte bij zich te dragen. De ziekte is echter zeer moeilijk onder controle te krijgen, wanneer besmette dieren op een bedrijf aanwezig blijven. Daarom zijn de dieren naar het slachthuis gebracht en wordt de schaapskudde deze winter vervangen voor nieuwe schapen.


Voor mensen is deze ziekte niet gevaarlijk/besmettelijk. De ziekte is echter zeer moeilijk onder controle te krijgen, wanneer besmette dieren op een bedrijf aanwezig blijven. Daarom zullen de weides en de kooi drie maanden vrij moeten blijven van schapen en geiten. Stad & Natuur gebruikt deze periode om de schaapskooi te renoveren. Het houten dak van de schaapskooi is na tien jaar aan vernieuwing toe.
Na deze periode kan weer gestart worden met de opbouw van een nieuwe schaapskudde die gecertificeerd vrij van zwoegerziekte is. Stad & Natuur beraadt zich de komende tijd op het opbouwen van een nieuwe kudde en uit welke schapenrassen deze moet bestaan. Uitgangspunt is dat er in de lente van 2019 weer lammetjes zijn, maar waarschijnlijk niet zoveel als voorgaande jaren. De kudde kan dan in de komende jaren weer opgebouwd worden, dit zal in overleg met partners als de Almeerse Wolunie gaan die de wol van de schaapskudde weer verwerkt.

Oogstfeest vervalt

Omdat de schaapskooi niet beschikbaar is, komt ook het Oogstfeest dat IVN Almere, de Almeerse Wolunie en Stad & Natuur op 30 september zouden organiseren te vervallen.

Gerelateerd

Garagebox
Kringloop
X