Russische LHBT-activist mag in Nederland blijven

12 november 2019 13:20

ALMERE – LHBT-activist Kirill Khattoev mag in Nederland blijven. Dat heeft de IND bepaalt. Kahttoev was eerder deze maand een belangrijke gast tijdens de Winter Pride Walk in Almere waarbij ook gaybra- en transgenderpad werd geopend.


Khattoev liep deze zomer voorop in een eerdere Pride Walk die in het teken stond van de vermoorde Russische activiste Yelena Grigorjeva. “Zij was een goede vriendin van mij, dus ik maak me sterk voor de rechten van de LHBT’ers in mijn vaderland”, zie Khatoev tegenover deze krant tijdens de Winter Pride Walk.

Met die houding liep Khattoev echter gevaar. De Russische regering is niet bepaald trots op mensen met een andere geaardheid. “Gevaarlijk zijn de anti-homo-groeperingen”, aldus Khattoev. “Ze bedreigen mij met de dood. Zelfs in het asielzoekerscentrum ben ik aangevallen. Als ik terugkeer naar Rusland loopt mijn leven gevaar.”

 

Khattoev had in Nederland asiel aangevraagd, maar dat werd aanvankelijk afgewezen met als argument dat hij veilig is wanneer hij stopt met actievoeren. Maar dat is nu precies wat Khattoev niet wil. De IND heeft nu dus aangegeven dat de Rus in Nederland mag blijven.

Gerelateerd

X