Ruitersportvereniging viert 40-jarig bestaan

17 september 2018 13:33

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
HAVEN – Een spetterende carrousel-demonstratie opende zondag de feestdag bij Ruitersportvereniging Almere. De vereniging vierde die dag haar 40-jarig jubileum. Leden en oud-leden haalden samen herinneringen op, kinderen konden rijden op een Shetlander, er waren clinics dressuur, springen, grondwerk met schrikachtige paarden en western. De dag werd muzikaal afgesloten met een coverband en een buffet voor (oud)leden en familie..


Instructrice Liesbeth Bloem denkt met veel plezier terug aan de begintijd van de vereniging. “In 1978 begon een aantal enthousiaste vrijwilligers met een aantal stallen en een paard dat zij ter beschikking stelden aan de vereniging”, vertelt Bloem. “Vanaf 1979 werden er echte lessen gegeven in kleine groepjes. Zelf begon ik 1981 als instructrice. We hadden toen zo’n 60 leden, 10 pony’s, paardenboxen en een buitenbak waarin we lesgaven. De manege heette destijds 'De Ruif'.”
Daniëlle de Haas reed als klein meisje al paard op de manege. “Dat was in 1981. Ik was één van de eerste ruiters en pensionklanten. Inmiddels werk ik hier alweer zes jaar als instructrice. Dit is altijd mijn thuishonk geweest. We hebben het hier altijd erg gezellig met elkaar en de sfeer is huiselijk en laagdrempelig. Veel mensen zijn al jarenlang lid, je ziet ze hier opgroeien.”
Er was in de begintijd nog geen binnenbak. “We reden door weer en wind”, aldus De Haas. “En als het weer echt te slecht was om te kunnen rijden maakten we met de kinderen een uitstapje. Bijvoorbeeld naar het paardenrusthuis in Soest. Naast de manege was een groot grasveld. Als hier sneeuw lag reden we hier met sleetjes achter de pony’s.”
De manege werd steeds groter. “We hebben nu rond de 500 leden. Met 17 manegepaarden en 34 pensionpaarden geven we jeugdlessen aan kinderen vanaf 9 jaar en lessen voor volwassenen in dressuur en springen. Onze leden rijden wedstrijden op alle niveaus. We rijden veel buiten en organiseren allerlei leuke activiteiten voor onze leden”, besluit Bloem.

Gerelateerd

HV Almere
Kringloop
X