Ronde Tafelgesprek over problemen seniorenflats

16 november 2018 09:46

ALMERE – De Almeerse woningcorporaties kunnen een uitnodiging verwachten voor een Ronde Tafelgesprek, om met de gemeenteraad te praten over de problemen met de seniorenhuisvesting in Almere.

Donderdagavond werd voor de tweede keer gesproken over dit onderwerp, dat door de PVV en SP op de agenda was gezet. Aanleiding waren de signalen die deze fracties hebben ontvangen over meerdere seniorenflats, waar de woonsituatie niet op orde is voor bewoners op hoge leeftijd. Zoals de situatie met de te kleine lift in een complex aan de Haasweg, waardoor bewoners in geval van nood op een brancard uit het raam moeten worden getakeld.

Wethouder Aldrik Dijkstra benadrukte nog eens dat niet de gemeente, maar de woningcorporaties gaan over aanpassingen van hun gebouwen. “Maar de gemeente kan wel het gesprek met de corporaties aangaan”, aldus Dijkstra. Het geschikte moment hiervoor is volgens hem in het voorjaar van 2019, wanneer de Woonvisie wordt besproken het plan van aanpak voor (G)oud in Almere wordt verbreed. “Dan kunnen we kaders gaan vaststellen voor nieuwe prestatieafspraken met de corporaties”, aldus Dijkstra.

Annette Raijer (PVV) en Ton van de Berg (SP) vinden dat eerder actie moet worden ondernomen en dat de gemeente nú al in gesprek moet gaan met de corporaties. Zij worden daarin gesteund door Lesley van Hilten (CDA). “De flat aan de Haasweg wordt binnenkort gerenoveerd en als wij de woningcorporatie een paar maanden later gaan vertellen dat die lift toch echt groter moet, lijkt me dat niet echt efficiënt”, aldus Van Hilten. Dijkstra kwam met een rekensommetje. “De flat aan de Haasweg is niet het enige seniorencomplex met dit soort problemen. Stel dat er 30 van dit soort flats zijn en dat de aanpassingen per flat een tonnetje of twee kosten, dan kom je op 6 miljoen euro. Wie gaat dat betalen?”

De wethouder voelde niet veel voor het verzoek van Raijer om een grote inspectie te houden, om te inventariseren om hoeveel complexen en benodigde aanpassingen het daadwerkelijk gaat. Raijer kondigde aan hiervoor een motie te gaan indienen.

Frits Huis (Leefbaar Almere) pleitte net als vorige week voor een Ronde Tafelgesprek, waarbij de raad publiekelijk in gesprek kan gaan met de woningcorporaties. De PVV en de SP pakken deze handschoen op, op voorwaarde dat dit gesprek op heel korte termijn kan plaatsvinden.

Gerelateerd

HV Almere
EHBT
X