Rob Jetten: ‘we bouwen Pampus juist ook voor Almeerders’

20 februari 2020 12:25

Door Marcel Beijer
ALMERE – Het plan van CDA en D66 om in het stadsdeel Pampus 25.000 woningen te bouwen is allesbehalve een proefballonnetje. “Ik merk in de Tweede Kamer, van links tot rechts, veel enthousiasme over dit plan en ook de Metropoolregio staat in de startblokken", zegt fractievoorzitter Rob Jetten van D66. “In de loop van dit jaar moeten we er een klap op kunnen geven."

 

U hoort positieve geluiden. Maar in Almere wordt op de social media vooral zuur gereageerd. Bijvoorbeeld dat de huizen in Pampus vooral de Amsterdamse woningnood oplost.

“In de landelijke media is dat beeld inderaad geschetst, maar dat is niet terecht. Ik ben de laatste maanden een aantal keer in Almere op werkbezoek geweest en ik weet dat de woningnood in Almere ook bijzonder groot is. In ons plan staat dat we stappen willen nemen om de woningnood tegen te gaan. In heel het land, maar in de metropoolregio zijn de problemen het grootst. Daar hoort Almere ook bij. Ook in Almere zijn de prijzen van huizen explosief gestegen. Nou, dan komt het mooi uit als we in de stad zelf een plek vinden waar fors gebouwd kan worden. Pampus is één van de weinige gebieden waar we flink kunnen bouwen. De grond is bovendien van de overheid, dus we kunnen ook snel aan de slag. Met de winst van de grondverkoop kunnen we de IJmeerlijn naar Amsterdam aanleggen. En die zal zeker rendabel worden, want er kunnen van Almere naar Amsterdam dagelijks tienduizenden mensen in een aantal minuten in hartje Amsterdam staan.”

 

Het is een oud plan dat u uit de kast haalt.

“Een soortgelijk idee is vaker geopperd, ja. Maar is dat een probleem? Het is namelijk nooit tot uitvoering gekomen. Het leek een aantal jaar geleden dichtbij te komen, toen de crisis zich aandiende. Nu groeit de economie en explodeert de woningmarkt. Dit is hét moment op het plan opnieuw uit de ijskast te halen, in aangepaste vorm. Het is ook noodzakelijk. De woningnood, ook in Almere, is groot.”

 

Er zal te weinig sociale woningbouw komen.

“Er is behoefte aan sociale woningbouw, er is ook behoefte aan middenhuur. Want ook de middenhuur is inmiddels bijna onbetaalbaar geworden. We moeten voor doorstroming zorgen. Pieter Heerma (fractievoorzitter CDA, red.) en ik constateerden dat er met de woningbouw een stille ramp gaande is en meenden dat er vooral gebouwd moet worden. Daar gaat dit plan over. De woningbouw kan je stimuleren voor verschillende doelgroepen door beleggers aan te pakken, je kunt de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Maar je kunt ook op grote schaal gaan bouwen. Je kan tegenwoordig lenen bijna voor 0 procent. Er zijn veel opties, we moeten creatief zijn.”

 

De bouw van Pampus gaat ten koste van de natuur.

“Dat kunnen we compenseren. Het Markermeer is een Natura 2000-gebied. We stellen voor om eilandjes in het IJmeer aan te leggen. Daar kan op gebouwd worden, maar ook kan de natuur gecompenseerd worden door natuur te realiseren met de Markerwadden als voorbeeld. Dan blijft de kwaliteit gewaarborgd. Daarnaast vind ik het mooie van Almere dat het groen en water door de hele stad is geïntegreerd. Pampushout blijft en qua woningbouw kunnen we duurzaam bouwen, mede met de ervaringen die Almere gaat opdoen bij de realisatie van de Floriade. Hoe mooi is het om die expertise op een steenworp afstand van de Floriade in het groot toe te passen?”

 

Er staan windmolens in het te bouwen gebied. Wat moet daarmee gebeuren?
“Met de eigenaar zijn daar goede afspraken over gemaakt. Ze kunnen 1 voor 1 worden ontmanteld als het zover is. Dat hoeft geen belemmering te zijn.”

 

Hoe realistisch is het plan?
“We willen hier vol voor gaan. Zoals ik zei: we kunnen het snel bespreken in de Tweede Kamer en dan moet er dit jaar een klap op gegeven kunnen worden. We gaan dit gewoon doen en over vijf jaar moet er begonnen kunnen worden.”

Gerelateerd

X