Remkes: opening Lelystad Airport noodzakelijk

16 januari 2020 11:16

Voorzitter Johan Remkes van de commissie-Remkes is van mening dat sommige actiegroepen en politieke partijen verkeerde conclusies trekken uit de adviezen van het rapport dat gisteren aan het kabinet werd gepresenteerd met betrekking tot de groei van Schiphol en, met name, Lelystad Airport.

 

 Remkes stelde dat gisteravond tijdens de uitzending van Nieuwsuur, maar ook in een interview met het AD. Volgens Remkes rekent iedereen de adviezen uit het rapport naar zichzelf toe, van actiegroepen tot politieke partijen. “Ze concluderen allemaal dat van openstelling van Lelystad Airport geen sprake meer kan zijn. Maar dat is wat onze commissie betreft helemaal niet aan de orde.” 

Volgens Remkes staat vast dat met de ingebruikname van Lelystad Airport de stikstofuitstoot per definitie toeneemt. “Dus is er werk aan de winkel voor het kabinet om tegenmaatregelen te treffen die zoden aan de dijk zetten en het tij keren”, aldus Remkes die daarbij aangeeft dat een verplichte rapportage voor de gevolgen voor het milieu (MER-rapportage) niet opnieuw hoeft te worden uitgevoerd. “Maar het moet wel gerepareerd worden en aangevuld worden met elementen die wij in beeld brengen.”
Remkes is persoonlijk van mening dat Lelystad Airport nodig is. “Ik ben zelf al langer betrokken bij het luchtvaartdossier en heb gezien dat de ruimte voor groei van Schiphol beperkt is. Ook qua geluidsoverlast. Dus is de openstelling van Lelystad Airport volgens mij noodzakelijk. En ik heb ook gezien dat daar al stevig geïnvesteerd is.”