Redmond O’Hanlon presenteert boek De Groene Stad

13 september 2018 09:37

Door Petra Onderwater


ALMERE - Bij zijn eerste kennismaking met Almere gruwde hij van al dat grijze beton, maar tijdens zijn driejarig verblijf hier is schrijver Redmond O’Hanlon de stad steeds meer gaan waarderen. “Ik miste Almere al voordat ik hier weer wegging, toen mijn klus als gastschrijver erop zat”, aldus O’Hanlon. Donderdagavond presenteerde hij in KAF zijn boek ‘De Groene Stad’, het resultaat van zijn ontdekkingstocht door Almere.
Na Stephan Sanders en Renate Dorrestein is O’Hanlon de derde gastschrijver die in opdracht van de gemeente Almere een boek heeft geschreven in de serie ‘Almere Verhalen’. Na zijn avonturen in onder andere de jungle van Congo, lijkt Almere niet bepaald een logische stap. Toch viel er hier voor hem genoeg te ontdekken en het is bijzonder vermakelijk om de ons zo vertrouwde stad te zien door de ogen van deze Britse reisschrijver en avonturier.
De Oostvaardersplassen kende hij al en dit door mensenhanden gecreëerde natuurgebied vond O’Hanlon fascinerend. ,,Mijn eerste kennismaking met de stad zelf was minder positief”, vertelt hij. ,,Vanaf het dak van een grauwe parkeergarage, die nu geloof ik op instorten staat, zag ik alleen maar de lelijkheid van grijs beton en rechte straten. Was dat uit geldgebrek? Waren alle goede architecten soms met Lelystad bezig? Of was het bedacht door Nederlandse communisten die de klassenverschillen wilde wegnemen door iedereen dezelfde huizen te geven?” Al snel ontdekte O’Hanlon dat de manier van bouwen in Almere inmiddels een hele andere kant is opgegaan. ,,Nu kan iedereen hier zijn eigen droomhuis creëren. Je kunt het zo gek niet bedenken, van een gouden pyramide tot een rubberhuis. Fascinerend!”

Nobelhorst


O’Hanlon woonde eerst in de voormalige duikschool aan het Weerwater, totdat dit de thuisbasis van de Floriade werd. Daarna betrok hij een penthouse in Nobelhorst. ,,Ook in deze buurt kan iedereen het huis van zijn dromen neerzetten, maar deze grote rijke huizen staan wel in een rijtje dicht op elkaar. Het sociale aspect daaraan vind ik wel weer mooi. De kinderen spelen lekker met elkaar voor de deur.” De schrijver verbaasde zich over de vele vogels die hij vanaf zijn balkon kon spotten. ,,En ik kon zo het bos in lopen, waar ik onder andere bevers, herten en een havik zag.”

Kansen


De schrijver duikt in zijn boek uitgebreid in de ontstaansgeschiedenis van Almere. Daarnaast volgt hij de ontwikkelingen die onze stad doormaakt, van de Markerwadden tot de ambitie om van Almere een groene stad te maken. ,,Hier liggen nog veel kansen. Maak bijvoorbeeld alle platte daken groen, in plaats van er kiezels op te strooien. Kijk naar jullie eigen stadhuis, waar op het groene dak zelfs een scholekster broedt.”
O’Hanlon kijkt met plezier terug op zijn tijd in Almere. ,,Ik heb Almere verafschuwd en ik heb Almere omarmd”, zo schrijft hij in zijn boek. Het eerste exemplaar overhandigde hij donderdag aan wethouder Hilde van Garderen, die aankondigde dat het project ‘Almere Verhalen’ doorgaat. ,,Hiermee willen we de kunstvorm literatuur een podium blijven bieden in onze jonge stad”, aldus de wethouder. ,,Over twee jaar zullen we weer een nieuwe gastschrijver verwelkomen. Wie dat wordt, moeten we nog bepalen.”

Gerelateerd

X