Raadslid Buyatui (NIDA) opnieuw in opspraak

20 november 2020 09:15

Door Marcel Beijer

ALMERE – Een uitspraak van raadslid Hassan Buyatui (NIDA) leidde donderdagavond tijdens de Politieke Markt opnieuw tot een aanvaring met een aantal raadsleden.

In een discussie over het toekomstige afvalinzamelingsysteem in Almere vertelde Buyatui dat hij twee keer een bezoek had gebracht aan afvalverwerkingsbedrijf Cerwinn op de Vaart. "De werkomstandigheden daar deden me denken aan een Derde Wereldland", zei Buyatui. Dat schoot in het verkeerde keelgat van een aantal raadsleden. "Als u het over een Derde Wereldland heeft, dan denk ik aan uitbuiting, kinderarbeid en slechte werkomstandigheden", zei Kees Hendriksen (ChristenUnie) "Dat is een forse beschuldiging aan een Almeers bedrijf die u doet. Als u dat werkelijk meent, neem ik aan dat u ook aangifte heeft gedaan bij de diverse instanties?"

Dat had Buyatui niet. Hij nam zijn woorden echter niet terug, waarna ook Lesley van Hilten (CDA) en Willem Boutkan (PVV) zich distantiërden van zijn opmerkingen.

Motie van afkeuring

Vlak na de terroristische aanslagen in Frankrijk, waarbij twee mensen waren onthoofd door extremisten, kwam Buyatui ook al in opspraak toen hij verklaarde dat hij een ingediende motie (van de PVV) 'erger vond dan wat er in Frankrijk was gebeurd'. Dat leverde hem een motie van afkeuring op.

Hassan Buyatui vormt in Almere de eenmansfractie NIDA. Hij werd in 2018 in de gemeenteraad gekozen als PvdA-lid, in maart 2019 stapte hij uit de fractie en ging hij onder zijn eigen naam verder als raadslid. Vorig jaar liet Buyatui weten dat hij voortaan namens NIDA in de Almeerse gemeenteraad verder gaat. Dat leverde ook kritiek op omdat NIDA in 2018 niet meedeed aan de Almeerse gemeenteraadsverkiezingen en zich nu toch vertegenwoordigd weet in de raad. NIDA heeft ook afdelingen in Rotterdam en Den Haag. Buyatui gaf al eerder aan in 2022 namens NIDA mee te willen doen aan de Almeerse gemeenteraadsverkiezingen.

Overigens leverde de discussie over het afvalinzamelingsysteem geen nieuws op. Wegens tijdgebrek is de wethouder nog niet toegekomen tot een reactie op de discussie van vorige week.

Hassan Buyatui. (Foto: aangeleverd)