Raadsleden weren pers bij raadspreekuur

17 januari 2020 08:00

Door Robert Mienstra

 ALMERE – Raadsleden weerden op de Politieke Markt van afgelopen donderdag de journalisten bij het nieuw ingestelde raadspreekuur. Dit spreekuur is bedoeld voor inwoners om kwesties onder de aandacht van raadsleden te brengen. De eerste deelnemende inwoner Ko Donk vond het prima dat de pers bij het gesprek aanwezig was. Maar de raadsleden beslisten anders voor hem. De pers moest buiten de deur blijven.

 

De officiële lezing van de beslotenheid was dat de raadsleden nog moesten wennen aan het spreekuur en er onzeker over waren. Dit lijkt merkwaardig daar raadsleden in de stad vaak met bewoners praten en ook gewend zijn aan insprekers op de Poltieke Markt. Bij dat laatste is de pers standaard aanwezig.

Het weren van de pers is des te merkwaardiger daar raadsleden altijd voorop staan als het om transparantie en openheid gaat tijdens de Politieke Markt. Met het weren van de pers gingen de raadsleden ook voorbij aan de wensen van de inwoner die graag ook via de krant zijn punt naar buiten wilde brengen. Dat mocht alleen na de bijeenkomst.

 

Gesprek
De opzet van het raadspreekuur is dat elke donderdagvond tijdens de Politieke Markt in het stadhuis inwoners in gesprek kunnen gaan met raadsleden. Almeerders kunnen zich in de koffiecorner op de tweede verdieping in de D2-vleugel om 20.30 uur melden bij het informatiepunt met een griffiemedewerker. Die zorgt voor het contact met de raadsleden in zaal Haven.

 
Onderwerpen

In het raadspreekuur kunnen Almeerders met enkele raadsleden bespreken wat zij op het hart hebben. Moet de gemeente bijvoorbeeld méér doen voor een bepaalde kwestie, wijk of bevolkingsgroep, dan kan er met een aantal raadsleden overlegd worden hoe dat het beste aangepakt kan worden. De meeste kans van succes is als de inwoner iets aan de orde stelt bij wat de raad doet. Een los zittende stoeptegel, of overlast door foutparkeren van de buren zijn dan ook geen goed onderwerp. Het ontbreken van fiets- of voetpaden in een drukke buurt met grote scholen is dat weer wel. Een onderwerp moet dus altijd binnen de invloed van de gemeenteraad vallen.

Geheim
Of het raadspreekuur ook de komende weken geheim blijft is onduidelijk. De griffie gaf aan dat de raadsleden eerst wilden wennen en wilden aanzien hoe het gaat. Volgens Ko Donk had hij goed kunnen spreken over zijn onderwerp dat ging over de mobiliteit in de Marken in Haven. Hoe het gesprek met de raadsleden daadwerkelijk ging, bleef dus op voorspraak van de raadseden geheim.

 

 

Gerelateerd

X