Raadsleden botsen keihard over radicale islam

30 oktober 2020 09:45

Door Marcel Beijer en Robert Mienstra

ALMERE – Raadsleden Hassan Buyatui (NIDA) en Toon van Dijk (PVV) zijn donderdagavond in de gemeenteraad keihard met elkaar in botsing gekomen. De emoties liepen daarbij zo hoog op dat Buyatui naderhand op Twitter zijn collega-raadslid uitmaakte voor fascist. Van Dijk overweegt juridische stappen te nemen.

Donderdagavond besprak de gemeenteraad een motie van de PVV waarin het college gewezen wordt op het 'gevaar van de radicale islam voor de vrijheden van vrouwen, homoseksuelen en zij die de islam aanhangen.'
Buyatui zei in de vergadering dat het indienen van deze motie 'nog veel erger is dan wat in Frankrijk is gebeurd.' Buyatui doelde daarmee op de aanslag in Nice. 'De motie is erger dan wat de daders in Frankrijk hebben gedaan en zorgt niet voor eenheid, maar voor verdeeldheid.' Dit tot onbegrip van Van Dijk. Maar Buyatui herhaalde zijn uitspraak zelfs.

Fascist

De voorzitter van de vergadering wees de NIDA-fractievoorzitter op zijn uitspraak: "U kan niet zeggen dat een motie erger is dan een terroristische daad. Dat kán u toch niet uitleggen. Dit wordt een vervelende vergadering op die manier."
Op Twitter kwam de PVV-voorman daarna op het voorval terug, waarna Buyatui hem uitmaakte voor fascist.
Van Dijk is een dag later nog aangeslagen door de opmerkingen van Buyatui. "Ik ben het wel gewend dat mensen thuis op hun zolderkamer me voor fascist uitmaken, maar van een raadslid verwacht je toch een andere opstelling. Een collega-raadslid zegt gewoon dat het indienen van een motie erger is dan het onschuldige bloed dat is gevloeid in Frankrijk door de handen van de islam. Het is te gek voor woorden dat een raadslid dit durft te zeggen in een openbare raadsvergadering."

Juridische stappen

Van Dijk wil de kwestie aankaarten bij burgemeester Franc Weerwind en bij de griffie (het hoogste adviesorgaan van de gemeenteraad, red.) maar overweegt ook juridische stappen te nemen. "In de kringen waarin Buyatui verkeert, is het een vrijbrief om andere middelen tegen mij te gebruiken"
Van Dijk verbaasde zich ook over de uitspraak van AP/OPA-fractieassistent René Dekker die tot twee keer toe verklaarde dat de radicale islam 'beter is dan de gewone islam'.
Ook de oproep van het CDA om met Almeerse moslimsorganisaties in gesprek te gaan, ziet Van Dijk niet zitten. "Met religieuze fanaten valt niet te praten."

Hassan Buyatui was nog niet bereikbaar voor commentaar