Raad stemt oproep tot versnelde woningbouw weg

12 juli 2019 09:20

Door Marcel Beijer
ALMERE – De oproep van een aantal politieke partijen om de woningnood in Almere versneld aan te pakken vond donderdagavond geen meerderheid in de gemeenteraad. Het voorstel strandde op 1 stem: 22 raadsleden stemden voor, 23 stemden tegen. De SP is furieus.


“Het college werkt momenteel aan de woonvisie die zich richt op de aanpak tot 2030”, foeterde raadslid Ton van den Berg van de SP na afloop van de stemming. “Terwijl het onderhand toch duidelijk moet zijn dat er op korte termijn iets moet gebeuren. En dan stemmen ze het weg."

 

Aanvalsplan
In de oproep stellen de SP, AP/OPA, PvdD en coalitiepartij D66 voor om met een gericht ‘aanvalsplan’ tot het jaar 2022 2500 woningen extra te bouwen. Op één stem strandde het voorstel.
Van den Berg had vooraf nog goede hoop dat het voorstel een meerderheid zou krijgen, zeker omdat ook coalitiepartij VVD erin meeging. “Maar de PvdA-fractie stemde tegen. Juist de partij die altijd beweert zich hard maken te maken voor meer woningbouw. Ze zoeken liever oplossing in de woonvisie die het college aan het uitwerken is. Maar die richt zich op de lange termijn. Er moet nu iets gebeuren. We hebben nota bene vorige week nog een conferentie gehouden om op korte termijn oplossingen te bedenken voor de enorme woningnood in de stad. Door tegen te stemmen heeft de PvdA nu haar ware gezicht laten zien.”


Reactie PvdA


Ruud de Jonge (PvdA) snapt de argumenten van de SP. “De woningnood is fors en er móet inderdaad actie worden ondernomen. Maar dit voorstel is één van de vele voorstellen. Het is schieten met hagel en dat zet geen zoden aan de dijk. Om die reden hebben wij vorige week ook ons eigen voorstel teruggetrokken en dit voorstel komt naar onze mening ook te vroeg. Misschien is het zelfs wel te beperkt, omdat er meer mogelijk is. Met de woonvisie kunnen we namelijk een pakket aan maatregelen neerleggen. Daarom stemden we tegen.”

Gerelateerd

HV Almere
Kringloop
X