Raad onduidelijk over staatswiet-experiment

20 september 2019 07:30

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het is nog onduidelijk of Almere gaat meedoen aan de pilot waarin staatswiet verkocht gaat worden in de bestaande coffeeshops in de stad. Dit bleek op de Politieke Markt van afgelopen donderdag. Tijdens de beraadslaging daalde dikke mist over de raadsleden neer. Aan het eind van de vergadering was onduidelijk hoe de hazen gaan lopen. Volgende week komt de raad op het onderwerp terug.


Almere is genomineerd als een van de tien steden die staatswiet in de bestaande coffeeshops mag gaan verkopen. Op 23 mei had de raad het college opgeroepen om Almere aan te melden voor deze pilot. Dat is inmiddels gebeurd. Het college moet 31 december aan het ministerie aangeven of Almere echt gaat meedoen.

Problemen

Er zijn twee problemen: het ene is dat één van de drie coffeeshophouders in Almere niet aan de pilot wil deelnemen. Gevolg daarvan is dat de burgemeester die coffeeshop zou moeten sluiten als de pilot doorgaat. Het andere probleem is dat de pilot geld gaat kosten door extra middelen voor handhaving en juridische ondersteuning. Het college wil dat het rijk die kosten gaat vergoeden als voorwaarde voor deelname aan het experiment. 


Verdeeldheid

Portefeuillehouder Franc Weerwind wilde van de raad weten wat hun ideeën hierover zijn. Er bleek grote verdeeldheid te zijn in de raad. PvdA en D66 lijken sowieso voor de pilot, ChristenUnie is tegen en de VVD verdeeld. D66 komt wel - samen met andere partijen die een meerderheid vormen - met een motie waarin het college wordt opgeroepen door te gaan met het proces met het ministerie omtrent deelname met het experiment, en om bij de raad terug te komen met een uitgewerkt voorstel.

Gerelateerd

Kringloop
123inkt
X