Quarantaine Portretten: Nico Bleuel van Ni-Ja Textielgroep

29 juli 2020 17:00

ALMERE - In de rubriek Quarantaine Portretten beschrijft Hein Walter van stichting De Zijderups de ervaringen van verschillende Almeerders in deze coronatijd. Almeerse kunstenaars maken er een passende illustratie bij. Deze week het verhaal van Nico Bleuel van de Ni-Ja Textielgroep.

Ni-Ja Textielgroep levert borduur- en drukwerk op bedrijfskleding. Het is een kleine onderneming op de Gooisekant met een grote klantenkring. Toen de coronacrisis begon had Nico net zijn vijfde werknemer aangenomen. Hij had ervoor kunnen kiezen om hem weer te ontslaan, maar in plaats daarvan koos hij ervoor om zichzelf, zijn vrouw en zijn vader een paar maanden geen loon uit te betalen. Zo kon het bedrijf de periode overbruggen.

1,5 meter-hesjes

In deze coronaperiode hebben ze voor verschillende bedrijven hesjes ontworpen voor 1,5 meter. Dat was slechts een kostendekkende actie, maar het leverde wel reuring op, waardoor nu toch ook weer andere klanten binnenstappen. Zoals de directeur van groot bouwbedrijf in Bussum die een hele collectie bestelde voor zijn personeel. In die rustige periode hebben ze de ruimte genomen om de website te vernieuwen, het pand anders in te richten en een klein beetje te verbouwen.

Nico heeft het vertrouwen dat de vraag op den duur wel weer aantrekt, maar zijn bedrijf had zeker 40 procent omzetverlies. Met name door het wegvallen van grote evenementen, zoals Koningsdag, het Havenfestival, met de Botterrace, maar ook Formule 1 en Sail. Maar Nico is een echte ondernemer en weet dat hij met zijn eigen inventiviteit deze storm overleeft.

"Mijn doek is een bloeiend bedrijf, maar toen Corona kwam werden de bloemen zwart en grijs."

(Tekening: Ailyne Stein)