Quarantaine Portretten: kunstenaar Frode Bolhuis

22 juli 2020 09:35

ALMERE - In de rubriek Quarantaine Portretten beschrijft Hein Walter de ervaringen van verschillende Almeerders in deze coronatijd. Almeerse kunstenaars maken er een passende illustratie bij. Deze week het verhaal van beeldend kunstenaar Frode Bolhuis.

De coronacrisis was voor Frode Bolhuis geen angstige periode. Eerder een bijzondere tijd van rust, herwaardering en van samenwerking. Frode en vrouw hebben samen met acht andere gezinnen een eigen woonstraat gemaakt in Oosterwold. Het zal ongetwijfeld een proces geweest zijn van vallen en opstaan, maar nu is het een paradijs. Ruimte, groen en vriendschap. Door de crisis was iedereen thuis, ouders en kinderen, en kregen ze het cadeau van tijd om de gezamenlijke schuur te bouwen.

Onverwachte kansen

Frode is de zoon van kunstenaar Siemen Bolhuis. Hij richt zich op grote evenementen als de KunstRai, museale tentoonstellingen en hij verkoopt werk via zijn galerie aan verzamelaars. Door de crisis gingen veel dingen niet door, maar er kwamen ook onverwachte kansen. Zo wilde een grote kunstverzamelaar juist nu wat extra's doen en gaf hem een grote opdracht.

Frode maakt veel klein en kleurrijk plastiek en die objecten zijn betaalbaar én gewild. Misschien omdat ze mystiek zijn, associatief en raadselachtig. Ze prikkelen op een zachte manier de fantasie, maar geven nooit volledig hun betekenis prijs. Ruimtelijke poëzie. Beeldjes van mensen, symbolische figuren, die in staande houdingen op de muur zweven. Speels werk is het, maar wel gemaakt door iemand die een serieus oog heeft voor elk detail. Frode weet precies wat hij doet, bereidt zich voor, onderzoekt en leest zich in. En elke morgen staat hij om vijf uur op om naar zijn atelier te gaan.

Quarantaine Portretten is een zomerrubriek van stichting De Zijderups in samenwerking met Almere Deze Week, ondersteund door Cultuurfonds Almere.

(Tekening: Linde Gadellaa)