Quarantaine Portretten: Bijzondere tijd voor Hasan Alkhatib

21 oktober 2020 09:10

ALMERE - In de rubriek Quarantaine Portretten beschrijft Hein Walter de ervaringen van verschillende Almeerders in deze coronatijd. Almeerse kunstenaars maken er een passende illustratie bij. Deze week het verhaal van Hasan Alkhatib.

Hasan is Syrië ontvlucht en kwam zes jaar geleden via een gevaarlijke tocht over zee uiteindelijk in Nederland terecht. Hij werd hier herenigd met zijn vrouw en twee jaar geleden werd hij vader van zijn dochter Naya. Hun tweede kind is op komst.

De coronatijd was voor hem een bijzondere tijd, omdat hij in deze periode zijn studie aan de UVA af kon maken, een nieuwe baan vond én zijn Nederlands paspoort kreeg. Ook kon hij in deze periode voldoende tijd vrijmaken voor familie en gezin, waardoor het voelde als een welkome adempauze. Een domper was dat de presentatie van zijn debuutroman 'Laatste Kogel' (alleen in het Arabisch verschenen, zijn tweede roman schrijft hij in het Nederlands) in maart niet door kon gaan.

Bruggenbouwer

Hasan is jurist, Midden-Oosten deskundige en hij heeft een talenknobbel. Vanaf september gaat hij werken bij het UWV. Daar wordt hij één van de specialisten op het gebied van Privacy Beveiliging, met als kwaliteit de communicatie. Afgelopen jaar gaf hij les aan Nieuwe Nederlanders op hun weg naar het Nederlanderschap. Hij doceerde onder andere over de kernwaarden van Nederland, over ons politieke systeem en over de rechten en plichten van burgers en politie. Dat laatste onderdeel wordt doorgaans gegeven door politieagenten, maar door corona kon dat niet. Nu kreeg hij ook dat lespakket.

Hasan is een bruggenbouwer, met een zachtaardig karakter. Dat hij ook zijn nek durft uit te steken, laat hij zien met zijn roman. De boodschap die hij daarin verkondigt is: Als er een God bestaat, dan verdient hij geen respect. Een boodschap die hem in het Midden-Oosten duur zou komen te staan. Maar gelukkig woont hij in Almere.

(Tekening: Karin van de Kuilen)