PVV vindt dat College democratie tart

09 januari 2019 14:25

'Ontwikkeling Floriade is duistere zaak'

Door Robert Mienstra


ALMERE – “Wij kunnen als raadsleden niet meer controleren wat het college van Burgemeester en Wethouders doet met de Floriade. Door geheime afspraken te maken met projectontwikkelaar Amvest weten wij als raadsleden en ook de inwoners van Almere niet meer wat er met hun belastingcenten gebeurt.” Dit zegt Toon van Dijk, fractievoorzitter van de PVV.


Van Dijk vindt dat de gemeenteraad geschoffeerd is door het college. “Eerst laten ze de raad wekenlang beraadslagen over de conceptovereenkomst met Amvest over de bouw van de Floriade. Die overeenkomst is door de raad goedgekeurd. En vervolgens sluit het college een contract met Amvest waar we de inhoud niet van mogen weten. Wat hebben ze veranderd? Waaróm hebben ze het veranderd? Waarom wil het college ons daarover niet fatsoenlijk informeren? De raad sprak over stuk A, en het college ondertekent stuk B. We hebben gewoon weken voor Jan-met-de-korte-achternaam zitten te vergaderen. Goed, ik mag dat contract inzien. Maar in het geheim. En dan mag ik er niets mee. De Almeerders worden zo onwetend gehouden. Als volksvertegenwoordiger ben ik er om het college te controleren. Dat wordt mij volledig onmogelijk gemaakt. De democratie wordt in Almere met voeten getreden, getart. Er is geen uitgangspunt van openbaar bestuur bij het college.”

Geheim


Van Dijk heft zijn handen ten hemel. “Hoe kunnen de raadsleden nu de gang van zaken rond de Floriade controleren als telkens van alles in beslotenheid en in het geheim gaat? De Raad van Commissarissen van de Floriade B.V. stapt op. Maar de gemeenteraad krijgt de documenten daarover niet. Geheim. Onlangs kwam naar buiten dat het vorige college de gemeenteraad in een besloten bijeenkomst zelfs verkeerd had geïnformeerd. Dat leverde een motie van treurnis op. Zo langzamerhand is het elke maand raak dat zaken rond de Floriade in duisternis worden afgehandeld. Ik wil dat op de best mogelijke manier kunnen controleren en dat wordt mij als raadslid nu onmogelijk gemaakt. Het heeft er alle schijn van dat het college er alles aan gelegen is de zaken stil te houden en ons onwetend te houden. Als zaken wel naar buiten zouden komen, kost dat het college wellicht de kop.”

Vies spel


Van Dijk denkt wel te weten waarom dat is. “Dat Amvest de Floriadewijk zou gaan bouwen, was al lang voor de aanbesteding bekend. In het bidbook voor de Floriade uit 2012 wordt het bedrijf ettelijke keren genoemd. Amvest schreef er zelfs aan mee. Die projectontwikkelaar is er al jaren mee bezig. De zaak was al lang beklonken, ver voor 2017. Er is een vies spel gespeeld. Nu is er geen weg meer terug.”

Marionet


Van Dijk vindt dat met dit alles de democratie in het stadhuis zwaar onder vuur ligt. “Niet het college, niet de gemeenteraad, maar projectontwikkelaar Amvest trekt aan de touwtjes. Het college is de marionet. En wat er gebeurt is oncontroleerbaar.” Veel vertrouwen in de andere partijen heeft Van Dijk niet meer. “De SP praat niet meer mee, AP/OPA is ook afgehaakt, de Partij voor de Dieren was eerst niet voor de Floriade, maar nu ineens wel omdat ze een aantal kostenverhogende groene aanpassingen heeft binnen gehaald, waardoor in hun ogen de Floriade een soort duurzaamheidsproject is geworden. En ja, de coalitiepartijen vinden alles best. Die houden geen vinger meer aan de pols. En de mensen in de stad… die snappen er helemaal niets meer van.”

Vragen


De PVV heeft vragen met 44 aandachtspunten aan het college gesteld over het contract met Amvest. “Het college heeft de plicht de raad volledig te informeren. Dat is wat ze nu niet doen, een doodzonde in de politiek. Ik wil alles weten om het geheime gedrag van het college te kunnen controleren. Nu mag ik de verschillen zoeken tussen de conceptovereenkomst en het getekende contract. En als ik die verschillen weet, mag ik er niets mee omdat alles geheim is. Nee, niks geen zoekplaatje. Het college moet ons gewoon informeren. De raad heeft gewoon recht op antwoorden”, zegt Van Dijk.
Vrij ongebruikelijk wil de PVV snel - in de tweede helft van januari - de antwoorden van het college hebben. “Ik wil eerst weten hoe het zit, en dan kan ik er mee aan de slag in de raad”, zegt Van Dijk.

Gerelateerd

Garagebox
EHBT
X