PVV: geen podium bieden aan Akwasi

14 september 2020 09:30

Door Petra Onderwater

ALMERE – PVV Almere vindt dat Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) geen podium moet bieden aan Akwasi, vanwege zijn 'opruiende' en 'haatzaaiende' uitspraken over Zwarte Piet. In de nieuwe tentoonstelling Why the Caged Birds Sing zijn twee gedichten van Akwasi opgenomen. De PVV heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

"Alleen dit jaar al ontving KAF meer dan 7,5 miljoen euro subsidie van de gemeente Almere. Hoe beoordeelt u het dat KAF deze publieke middelen aanwendt om een podium te geven aan iemand die aanzet tot haat en geweld tegen Zwarte Piet?", vraagt de PVV aan het college. De fractie vindt dat Akwasi met zijn uitspraken een grens heeft overschreden en geen plek zou moeten krijgen in Almere. De PVV vraagt of het college bereid is op basis van de bestaande subsidierelatie KAF aan te spreken. "En er voor zorg te dragen dat er geen werken van deze radicale geweldshitser aan Almeers publiek getoond worden."

Niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie besloot vrijdag Akwasi niet te vervolgen voor zijn uitspraken, hoewel die wel strafbaar zijn. Ulysse Ellian, advocaat en fractievoorzitter van de VVD in Almere, verklaarde hierop tegenover Hart van Nederland dat de schijn wordt gewekt dat er niet objectief naar deze zaak is gekeken, omdat de officier van justitie in de zaak Akwasi eerder samenwerkte met de voorman van Kick Out Zwarte Piet. Hoewel de betreffende officier na alle commotie van een racismezaak is gehaald die vandaag dient, blijft het OM achter het besluit staan om Akwasi niet te vervolgen.

'Ruimte voor reflectie'

"Een tentoonstelling is geen politiek programma, maar biedt ruimte aan reflectie op onze wereld met beeldende kunst als vertrekpunt. En dat schuurt soms, maar dat is natuurlijk ook de functie van onze Kunsthal", laat KAF desgevraagd weten in een reactie op de schriftelijke vragen van de PVV. "Wij vinden dit interessant om te tonen, omdat dit leidt tot interessante dialogen bij de beschouwers en bij ons als instelling. Daarbij gaat het er niet altijd om dat we het eens zijn met de boodschap van ieder kunstwerk dat we tonen."

KAF nodigt politici van harte uit om in de toekomst een tentoonstelling die vragen oproept te bezoeken en een gesprek aan te gaan.

KAF toont twee gedichten van Akwasi, maar zou hem geen podium moeten bieden stelt de PVV. (Foto: Almere DEZE WEEK)