Programma Open Monumentendag bekend

11 augustus 2020 13:35

ALMERE – Op zaterdag 12 september doet Almere weer mee aan de nationale Open Monumentendag. Twaalf iconische gebouwen en locaties in Almere Haven en Stad openen dit weekend de deuren voor publiek. Dit is dé kans om een kijkje te nemen op plekken waar men normaliter niet zo snel komt.

Dit jaar staat de dag in het teken van 'leermonumenten'. Daarom zijn de bibliotheken in Haven en Stad, het Stadsarchief en de basisschool Polygoon in Filmwijk te bezoeken. Maar ook op alle andere locaties valt iets te leren. Zo zijn er stadswandeling gericht op architectuur door Almere Stad, fiets- of wandeltochten langs de collectie buitenkunst in Almere Haven. Bezoekers kunnen ook een vaartocht maken naar het Floriadeterrein voor de Floriade Preview of zich verdiepen in panden zoals het voormalig politiebureau in Haven, huis Polderblik op de Realiteit Corrosia in Haven of het BouwRai gedeelte van de Filmwijk.

Reserveren

Toegang tot de gebouwen en de activiteiten zijn gratis. Met uitzondering van het centrale informatiepunt (de nieuwe bibliotheek Stad) is het vanwege corona alleen mogelijk de locaties te bezoeken met reservering. Dit kan via almere.nl/openmonumentendag. Tevens is daar het hele programma te vinden. Op elke locatie staan vrijwilligers klaar om bezoekers te informeren over de locatie en activiteiten.

Vrijwilligers

Open Monumentendag Almere is een evenement van Erfgoedhuis Almere; de plek voor activiteiten en informatie over de ontstaansgeschiedenis en het cultureel erfgoed van Almere.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die de bezoekers op 12 september verwelkomen op de locaties. Aanmelden kan via almere.nl/openmonumentendag.

Het enige officiële monument van Almere: het voormalig politiebureau aan de Bivak. (Foto: Almere DEZE WEEK)