Prinses Laurentien op bezoek bij het Avontuur

09 september 2020 15:15

STRIPHELDENBUURT – Prinses Laurentien van Oranje was woensdagochtend bij basisschool het Avontuur in de Stripheldenbuurt voor de landelijke lancering van het lesprogramma dat kinderarmoede in Nederland bespreekbaar maakt.

Om kinderarmoede in Nederland bespreekbaar te maken en hiermee uit de taboesfeer te halen, is nu een lesprogramma ontwikkeld. Dit gebeurde na een concrete aanbeveling vanuit kinderen zelf. Het lesprogramma bevat concrete tips en ervaringen van onder anderen rapper Akwasi en topvoetballer Memphis Depay. Zij groeiden allebei op in een situatie van kinderarmoede. De prinses legde uit waarom het lesprogramma is opgesteld. Daarna mochten de leerlingen van groep 8 haar interviewen en was er een quiz.

Laurentien besprak met de leerlingen van groep 8 de impact van kinderarmoede. "Dit lesmateriaal gaat armoede niet oplossen, maar het is een eerste stap om het gesprek met iemand aan te gaan. De coronacrisis heeft voor veel gezinnen geleid tot nog meer financiële onzekerheid, daarom is het belangrijk om er nu met elkaar over te praten. Maar dat is voor veel kinderen heel lastig."

Band opbouwen

Abigail, één van de vijftien groep 8-leerlingen, reageerde hierop met een goede tip: "Je moet eerst een een band opbouwen met iemand, je in hem of haar verdiepen en vertrouwen geven, voordat iemand echt kunt helpen."

In Nederland groeien bijna 400.000 kinderen op in armoede: bijna één op de negen kinderen en jongeren moet zich zorgen maken of er wel geld is voor eten of schoolspullen. Vaak zijn ze gespannen en kunnen ze zich moeilijker concentreren op school. Daarnaast is er een reëel risico op sociale uitsluiting, omdat ze om financiële redenen niet of onvoldoende kunnen deelnemen aan activiteiten binnen en buiten school. Het probleem van kinderarmoede werkt bovendien door in een volgende generatie.

Het programma is tot stand gekomen op initiatief van Missing Chapter Foundation en medeontwikkeld en ondersteund door AFAS Foundation.

Prinses Laurentien in gesprek met leerlingen van het Avontuur. (Foto: Fred Rotgans)

Gerelateerd

Hoe gebruik ik LinkedIn