Previewcentrum Floriade geopend

31 juli 2020 15:50

Door Robert Mienstra

FLORIADE – Het previewcentrum van de Floriade is afgelopen vrijdag geopend voor bezoekers. Het centrum is bereikbaar door aan te monsteren op een boot aan de lange steiger op de Esplanade. Bezoekers kunnen na de boottocht ontdekken wat de Floriade is, wat de stand van zaken is en wat de wereldtuinbouwtentoonstelling uiteindelijk moet worden.

Op het terrein rijdt een toeristentreintje rond dat langs de markante punten komt. Een rondleider vertelt over de gebouwen die in ontwikkeling zijn, en met name over de groene en duurzame ontwikkeling van de Floriade. Daadwerkelijk is er nog niet veel te zien, behalve een tiny house – het save-brick huisje - in ontwikkeling, dat gemaakt wordt van gerecycled plastic en het Growing pavilion. Dit is een gebouw van natuurlijke materialen. Ook de nieuwe viaducten en de bomenopslag die klaar staat voor het arboretum wordt bezocht.

Beste van maken

De rondvaartboot bracht in zes vaarten ongeveer 250 bezoekers naar het previewcentrum. Een van de bezoekers vertelt dat hij zo zijn twijfels had over de Floriade. "Die kost veel te veel geld", zegt hij, "maar ik wilde nu met eigen ogen zien wat er hier nu eigenlijk gebeurt. En nu ik dit zo zie denk ik wel 'laten we het beste er dan maar van maken'. Het is belangrijk dat we als Almeerders nu zelf eindelijk hier eens een kijkje mogen nemen."

Fotoboeken

De Floriade BV. heeft er goed aan gedaan dit previewcentrum voor de Almeerders open te stellen. Tal van vrijwilligers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Aan enthousiasme ontbreekt het hen niet. Bij een aantal bezoekers leefde de vraag hoe het met de bouw van de wijk Hortus zat. Daar is nog niets van te zien. Foto's in fotoboeken gaven het antwoord. "Ik denk dat ik over een half jaar nog eens ga kijken", zegt de bezoeker, "dan is er waarschijnlijk meer te zien. Maar op zich vond ik dit leuk om nu eindelijk te zien waar ze mee bezig zijn en waar ons geld naar toe gaat."

Tickets bestellen via: www.floriade.com

Volwassene: € 9,00

Kind 4 t/m 12 jaar: € 7,00

Kind t/m 3 jaar: Gratis

Inwoners van Almere ontvangen € 3,00 korting op deze prijzen.

Het Growing pavilion bij het previewcentrum op de Floriade. (Foto: Almere DEZE WEEK)