Politiestaking treft ook Almere

10 september 2018 09:00

Door Marcel Beijer
ALMERE – De landelijke politiestaking #geenspoedgeenpolitie treft komend weekeinde ook Almere. Van vrijdagavond 18.00 uur tot en met zondag middernacht komen de agenten uitsluitend opdagen bij spoedeisende situaties.


“Het is de heftigste CAO-actie ooit”, zegt Mark Cobussen. Hij is stakingsleider voor het district Midden-Nederland. “Maar het is voor ons een noodzakelijke stap. De actiebereidheid onder de Almeerse agenten is net zo groot als landelijk. We merken ook echt dat de agenten wel toe zijn aan hardere acties. De publieksvriendelijke acties hebben niets opgeleverd. Ze waren kennelijk te soft.”
De oproep #geenspoedgeenpolitie is een gevolg van het conflict dat de bonden met de korpsleiding en de minister van Justitie en Veiligheid hebben. De staking heeft grote gevolgen voor heel Nederland maar ook Almere. Basisteams, recherche, ondersteuning, leiding: alles zonder spoed komt stil te liggen. Dat betekent gesloten politiebureaus, maar ook geen assistentie bij aanrijdingen of preventieve surveillances op de Grote Markt op de drukke uitgaansnachten op vrijdag- en zaterdag. Cobussen: “Maar mocht er onverhoopt een vechtpartij uitbreken, dan staan we natuurlijk wel snel paraat. De veiligheid van de bewoners komt niet in gevaar. Ook 112 blijft bereikbaar voor spoedgevallen.”
Waar de grens tussen prioriteit 1 (spoedmeldingen) en ander politiewerk precies ligt, wordt bepaald door de actievoerende politiemensen zelf, laat de vakbond weten.


Gemeente


De gemeente Almere laat weten dat het niet uitvoeren van bepaalde werkzaamheden door de politie niet zal worden opgevuld door extra of andere inzet, bijvoorbeeld door handhavers. “Dit omdat medewerkers van de gemeente niet dezelfde bevoegdheden, middelen en opleiding hebben als politiemedewerkers. Om diverse redenen is het dan ook niet wenselijk om medewerkers van de gemeente hiervoor in te zetten”, laat woordvoerder Simone Mahn weten. “Waar het gaat om inzet van handhavers van de gemeente in het uitgaansgebied geldt dat er altijd medewerkers in dienst zijn tijdens openingstijden van de (nacht)horeca en dat zij doormiddel van cameratoezicht en in afstemming met de politie adequaat in kunnen spelen op incidenten. Wanneer een eventueel incident een spoedeisend karakter krijgt zal de politie optreden zoals gebruikelijk.”

Gerelateerd

HV Almere
Rijbewijs in een dag
X