Politie neemt aangifte zedendelicten niet op

20 september 2016 13:00

ALMERE – In tegenstelling tot wat burgemeester Franc Weerwind vorige week in de extra raadsvergadering meldde, is het vrijwel onmogelijk om snel aangifte te doen van zedendelicten in Almere. Bij deze krant zijn twee nieuwe gevallen bekend, waarbij niet, of pas na lange tijd, aangifte kon worden gedaan. Ook handelde de politie in deze zaken totaal anders dan Weerwind meldde.


Sheila Kaljee, een moeder uit Nobelhorst, moest vijf dagen wachten voordat ze aangifte van schennispleging kon doen. Donderdag 8 september werd haar 13-jarige dochter om 16.45 uur op het fietspad nabij het kasteel richting Nobelhorst geconfronteerd met een potloodventer. Kaljee stond binnen een uur op het politiebureau, maar daar werd haar duidelijk gemaakt dat ze pas vijf dagen later – op 13 september - terecht kon.
“De politie vertelde me dat ik eerder had moeten bellen zodat ze direct actie hadden kunnen ondernemen. Omdat er op dat moment geen capaciteit was en kennelijk geen prioriteit, is er op dat moment een afspraak gemaakt voor het doen van de aangifte op dinsdag 13 september op bureau Buiten. Eerder kon niet.”
Kaljee was daar verbaasd over. “Wat had er in die vijf dagen allemaal kunnen gebeuren? Ik had geen idee wat de vervolgstappen zouden zijn. Ik denk dat mijn dochter echt geluk heeft gehad dat er niet méér gebeurd is.”
De politie maakte de moeder duidelijk dat er pas actie zou worden ondernomen als er meerdere meldingen binnen zouden komen. Kaljee weet inmiddels dat ook andere ouders aangifte wilden doen omdat hun kinderen waren lastiggevallen door de schennispleger. Ook zij moesten vijf dagen wachten. “Ik heb na de aangifte niets meer van de politie vernomen.”

 

Social media

Op 8 september, dus nog voor de aangifte, kreeg Kaljee het advies van de politie om via social media ruchtbaarheid aan de zaak te geven. “Ik had daar zelf om gevraagd omdat er anders tot de officiële aangifte niets zou gebeuren. De agente op het bureau gaf aan dat juist in deze tijd handig gebruik kan worden gemaakt van social media. Ik heb toen Facebook gebruikt om buurtbewoners erop te attenderen dat ze alert moeten zijn.”
Een opvallend advies, omdat burgemeester Weerwind tijdens de extra raadsvergadering vorige week juist aangaf dat de politie adviseert om bij zedenzaken meldingen van de social media te verwijderen.
Het verhaal van Kaljee staat niet op zichzelf. Op 22 juli werd een jonge vrouw, waarvan de naam bij de redactie bekend is, in het Beatrixpark aangesproken door een jongetje van ongeveer 10 jaar oud die voorstelde om samen ‘te gaan knuffelen’. Toen de vrouw het jongetje afwimpelde vroeg hij waar ze naar toe moest. “Ik moest naar restaurant Gateway Diner. Hij vertelde dat ik linksaf de brug over moest.”
Daarmee stuurde het jochie de nietsvermoedende vrouw rechtstreeks in de richting van twee oudere jongens die haar op scooters in de bosjes achter de brug opwachtten. “Gelukkig kwam op dat moment een man op een fiets voorbij, met een kindje achterop. Die wist de jongens weg te jagen. Hij vertelde me dat de Gateway Diner precies de andere kant op was. Het jochie had me doelbewust naar zijn twee kompanen gestuurd.”
Eenmaal thuis werd onmiddellijk de politie gebeld die, tot ontzetting van de vrouw, de aangifte helemaal niet wilde opnemen. “Als reden werd gegeven dat ik niet meer in het Beatrixpark aanwezig was. Nu konden ze niets meer mee doen, zeiden ze. Ik had het dus ter plekke moeten doen. Nou, ik was blij dat ik daar weg was.”

Reactie politie

Politiewoordvoerder Hans Meuleman betreurt de beide incidenten zoals omschreven in het artikel op de voorpagina. “In beide gevallen is er duidelijk geen goede communicatie met de slachtoffers geweest en dat is zeer jammer. Wat dat betreft is dit voor ons ook weer een aandachtspunt.”
Meuleman stelt dat de politie elke aangifte en elke melding serieus neemt. “Direct na zo’n melding wordt de surveillance opgevoerd. Het publiek kan dat niet altijd zien, maar dat moet wel aan de slachtoffers duidelijk gemaakt worden. Dat is kennelijk niet gebeurd.”
Dat de vrouw in het Beatrixpark geen aangifte kon doen omdat ze niet meer op het ‘plaats delict’ was, is technisch juist volgens Meuleman. “Ik begrijp dat zo’n vrouw zo snel mogelijk wil vluchten, maar eigenlijk moet ze direct 112 bellen. De politie is dan binnen 10 minuten ter plaatse. Dat maakt de kans op heterdaad groter.”
Meuleman geeft toe dat er geen beleid bij de politie is met betrekking tot de inzet van social media. “Dat verschilt per incident. Maar we zijn terughoudend. Als slachtoffers op Facebook melding maken van het incident, leest de dader ook mee. Dat kan het onderzoek schaden."

 

VVD: Geschokt

De VVD stelde twee weken geleden schriftelijke vragen over aanrandingen in Parkwijk, die verzwegen zouden zijn. Het leidde vorige week woensdag - op initiatief van de PVV - tot een extra raadsvergadering. Fractievoorzitter Miranda Joziasse is ‘geschokt’ door deze nieuwe incidenten. “Het is duidelijk dat de politie een probleem heeft op het gebied van communicatie. Er is geen eenduidig beleid, zeker niet met betrekking tot de inzet van social media. Ze roepen al jaren dat burgers altijd aangifte moeten doen, maar in de praktijk werkt dat dus kennelijk anders.”
Naar aanleiding van deze nieuwe feiten zal de VVD een nieuw agendavoorstel indienen waarbij zowel de burgemeester als politie uitleg moet geven. “Bewoners moeten weten waar zij op kunnen rekenen als ze aangifte doen bij de politie.”