'Poëzie heelt alle wonden'Wim Trieller publiceert 'Het zoutkristallen licht'

20 februari 2019 08:02

Door Robert Mienstra
ALMERE – Dichter Wim Trieller presenteert zijn zevende dichtbundel ‘Het zoutkristallen licht’ zondag 10 maart in De Rode Haring, het restaurant op het terrein van Vis à Vis op het Almeerderstrand. Trieller reikt het eerste exemplaar van de bundel uit aan oud-wethouder Adri Duivesteijn.


Trieller is in het gesprek een gloedvol verteller. Almeerse zaken die hem als ex-wethouder raken lardeert hij omstandig met anekdotes en af en toe een schaterlach. Maar dan laat hij de proefdruk zien van zijn nieuwe dichtbundel ‘Het zoutkristallen licht.’ Dichtregels met vaak enkele woorden per strofe. "Het licht komt zo ook tussen de regels door van het witte papier af", legt Trieller uit. "Aanvankelijk wilde ik een bundel met louter natuurgedichten maken. Maar er kwamen andere zaken op mijn pad. Ik zag de beelden van kinderen in kapotgeschoten gebieden, in de zware ellende, in oorlogsgebieden. Maar ik weet, kinderen hebben altijd hoop, zijn altijd op zoek naar het licht. Daar ging ik over dichten."
Ook de dood van zijn moeder raakte Trieller. "Ik wilde nog steeds over de natuur schrijven, maar ging over de laatste uren van mijn moeder dichten. Het licht doofde voor haar. Maar je weet maar nooit, misschien ging er weer licht voor haar schijnen."
Daarna moest opnieuw de natuur pas op de plaats maken. Trieller werd ernstig ziek. "Ik lag weken in het ziekenhuis. Wat me daar op de been hield was schrijven. Elke dag schreef ik door, terwijl het er duister voor me uitzag. Alles wat ik in bed opgeschreven heb, heb ik herschreven tot een serie over die tijd. Ik knapte uiteindelijk op, en ja, ik stapte letterlijk weer een heldere wereld in. Poëzie heelt alle wonden."

Domburg

De titel van de bundel heeft een bijzondere achtergrond. "Ik kom zelf uit Domburg", vertelt Trieller. "Dat stadje staat bij schilders bekend om haar bijzondere licht. Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen er speciaal voor naar de Walcherse kust om er hun werk te maken. Kunstenaar Loek Grootjans onderzocht als kunstproject het water in de zee bij Domburg. Hij ontdekte dat de zoutkristallen in het zeewater in de zomer vele malen groter waren dan in andere seizoenen en dat ze door de wervelende stromingen ter plekke in de lucht terecht komen en op die manier het licht beïnvloeden. Mijn afkomst, zijn onderzoek en mijn gedichten met het thema licht maakten samen ‘Het zoutkristallen licht’.
Onderwijs

Onderwijs, kunst en cultuur, en bouwen en wonen zijn altijd zijn grote passies geweest en gebleven. Trieller is bekend in Almere. Vanaf eind jaren ’70 van de vorige eeuw was hij leraar Nederlands en conrector op De Meergronden in Haven. Lange tijd was hij actief in de Almeerse politiek en ook acht jaar wethouder. Na zijn politieke loopbaan werkte Trieller bij projectontwikkelaars. Nu is hij bestuurslid van theatergezelfschap Vis à Vis dat gevestigd is op het Almeerderstrand.
"Schrijven en dichten heb ik altijd al gedaan", zegt Trieller. "In 1986 publiceerde ik mijn eerste dichtbundel. Nu in 2019 dus de zevende."
IN KADER
Presentatie dichtbundel ‘Het zoutkristallen licht’
Dichter Wim Trieller
Datum: 10 maart 2019
Aanvang: 14.30 uur
Plaats: De Rode Haring
Muiderzandplaats 1
1361 AK Almere
Aanmelden niet nodig
De bundel is te koop bij boehandel Stumpel en bij de presentsatie.
Bestellen kan ook via wimtrieller@gmail.com

Gerelateerd