Ploffen hoorbaar bij onderzoek naar aardwarmte

22 februari 2019 12:44

ALMERE - Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) wil aardwarmte gaan winnen in de buurt van Utrecht en Almere. Met geluidsgolven wordt onderzocht of de bodem daarvoor geschikt is. Deze geluidsgolven wekt het bedrijf op door gecontroleerd kleine ladingen explosieven te laten ontploffen op 20 meter diepte. Die zijn ook in Almere hoorbaar.


Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft, namens de minister, EBN hiervoor een vergunning gegeven. De vergunning is op 21 februari ingegaan. Bewoners van gemeenten langs de lijn Utrecht, De Bilt, Baarn, Hilversum, Laren, Eemnes, Blaricum, Huizen, Zeewolde en Almere kunnen daardoor de komende tijd af en toe een plof horen.
Bij het werken met de explosieven moet EBN zich aan voorschriften houden. Zo mogen de werkzaamheden niet tussen 23:00 uur en 07:00 uur plaatsvinden. In de bebouwde kom mag EBN na 19:00 uur geen explosieven meer laten ontploffen. EBN moet bij het werk op een afstand van minimaal 50 meter van woningen blijven. EBN moet klachten van bewoners of meldingen over schade behandelen en doorgeven aan de gemeente van die bewoner en aan het Staatstoezicht op de Mijnen. De werkzaamheden eindigen rond 20 maart. De vergunning bepaalt dat uiterlijk 1 mei 2019 het werken met explosieven klaar moet zijn.

Gerelateerd

Garagebox
HV Almere
X