Plannen voor musicaltheater met hotel en horeca aan Weerwater

21 oktober 2019 13:34

Door Petra Onderwater

ALMERE – New Productions, het productiebedrijf achter de succesvolle musical Soldaat van Oranje, heeft plannen voor een nieuwe musicalproductie in Almere. Het initiatief behelst tevens de vestiging van een musicaltheatergebouw met hotel en horeca. Het Almeerse college van burgemeester en wethouders trekt 119.000 euro uit voor een onderzoek naar de mogelijkheden en uitvoerbaarheid van het plan. 

 

 

New Productions is het productiebedrijf van investeringsmaatschappij Amerborgh. De afgelopen maanden hebben zij samen met de gemeente een eerste locatiestudie uitgevoerd in Almere voor de vestiging van een permanent musicaltheater voor New Productions/Amerborgh. Een vestigingslocatie aan het Weerwater is belangrijk voor de initiatiefnemers, die hun oog hebben laten vallen op het Atlantisstrand, naast het Floriadeterrein. Het college wil ook andere locaties onderzoeken, waaronder het centrum van Almere.

 

'Nieuw Amsterdam' 

De missie van New Productions is om oorspronkelijk Nederlands muziektheater te maken met bij voorkeur een (vaderlands) historisch verhaal als basis. “En op een passende locatie, die daar natuurlijk bij voelt”, vertelt Mark de Kruijk, director Special Projects bij Amerborgh. “Onze nieuwe productie is gebaseerd op het boek ‘Nieuw Amsterdam’ van Russell Shorto‎, over de ontstaansgeschiedenis van New York en de invloed van de founding fathers van de Nederlandse kolonie Nieuw-Amsterdam. Water is een belangrijk element in het verhaal en daarom zijn we ook op zoek naar een locatie aan het water."  Amere is ook nieuw land, en past daarmee goed in het verhaal van Nieuw Amsterdam, volgens De Kruijk. 

 

Kansen

De komst van een musicaltheater van dit niveau is volgens het college een grote kans om het culturele aanbod voor de stad te vergroten. “Wij zijn ons bewust van de mogelijk ingrijpende gevolgen van een dergelijke voorziening op de omgeving. Daarnaast zijn wij ons bewust dat een soortgelijke ontwikkeling, gelijktijdig, ook op het Floriadeterrein tot de mogelijkheden behoort. Dit wordt door New Productions/Amerborgh niet als bezwaarlijk gezien en kan ook kansen bieden”, zo schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De plankosten worden geraamd op 119.000 euro en deze worden 50/50 verdeeld over het Fonds Initiële Ontwikkelingen (FIO) en Fonds Verstedelijking Almere. Gelijktijdig werkt New Productions/Amerborgh aan een sluitende businesscase en schetsontwerp van het theater en beoogde voorzieningen.

Het college verwacht de resultaten van het onderzoek naar de inpassing van het theatergebouw op het Atlantisstrand en mogelijke alternatieve locaties in december van dit jaar aan de raad te kunnen voorleggen.

Gerelateerd

HV Almere
Woodstock
X