Pionier Point Fumée sluit na 33 jaar haar deuren

04 december 2019 10:08

Door Berlinda Hendrikse


CENTRUM - Het is een van de allereerste winkels van Almere. De tabakszaak 'Point Fumée' waar rookliefhebbers uit heel Almere naar toe komen om hun tabakswaar te halen. Maar daar komt binnenkort een einde aan. De winkel aan het Stationsplein sluit eind deze maand definitief haar deuren.

 

"Het is een dubbel gevoel wat we hebben," vertelt Astrid Otten, eigenaresse van de zaak. "We hebben hier met hart en ziel, en vooral met heel veel plezier gewerkt. Maar aan de andere kant is het ook mooi geweest. Mijn man heeft zijn eerste AOW ontvangen en we gaan lekker genieten van de vrije tijd die we nu krijgen"

 

Pioniers
Haar man en mede-eigenaar Jules Otten beaamt dat. "Ik kijk er wel naar uit. We zijn al vanaf 1986 aan de slag en hebben altijd dag en nacht gewerkt in onze tabakswinkels." Toch kijkt ook Jules met weemoed terug. "Die eerste tijd hier in Almere was zo bijzonder. We waren echte pioniers. Er was nog niet eens een winkelstraat toen we met onze zaak in Almere begonnen, zo pril was de stad nog. We hadden een noodkeet aan het Deventerpad en van daaruit verkochten we onze producten aan de eerste Almeerders. Een geweldige tijd. Daarna kregen we een winkelpand aan de Zadelmakerstraat. De club ondernemers daar was zo hecht, elke week aten we chinees met elkaar. Dat zie je nu niet meer. De mentaliteit is veranderd."

 

Afscheid
In de hoogtijdagen hadden Astrid en Jules Otten vijf winkels. Inmiddels zijn dat er nog twee. Hun andere winkel in Almere Buiten wordt bemand door de broer en schoonzus van Jules en sluit eind december haar deuren. De tabakszaak aan het Stationsplein heeft op 30 november al haar laatste dag. Hoewel er op deze dag wat lekkere hapjes in de winkel te nuttigen zijn, kiest het echtpaar ervoor om er geen groots afscheid van te maken. "De mensen mogen elke dag gedag komen zeggen. Met sommigen hebben we echt een speciale band opgebouwd. Dat is het mooie van een zaak als deze. Zo'n band met je klanten bouw je niet op bij bezorging via Albert Heijn of Picnic. Ik denk met veel plezier terug aan alle klanten die hier geweest zijn, het wordt echt wel het einde van een tijdperk."

 

Boot
Met het afsluiten van dit tijdperk beginnen Jules en zijn vrouw tegelijk ook weer aan aan nieuw tijdperk. "We zijn gek op Frankrijk, kijk maar naar de naam van onze zaak, en ook op de zee. We hebben al een boot en we gaan komend jaar eens een mooie tocht maken langs de Middellandse Zee. Zon, water en alle tijd, dat hebben we wel verdiend na 33 jaar hard werken."

Gerelateerd

Ondernemersplein Gemeente Almere
Arbodienstverlening 2.0