Peter Elzinga bondscoach boogschutters: 'een uitdagende stap'

09 november 2020 11:00

Door Henk Mathlener

ALMERE - Almeerder Peter Elzinga is benoemd tot bondscoach van de Nederlandse handboogschutters. Na een prachtige tijd als topsporter een nieuwe stap in zijn al indrukwekkende carrière.

Als 9-jarige ging hij vaak met zijn ouders, die al jaren deze sport beoefenden. Hij voetbalde ook met zijn vriend en het handboogschieten kwam er later pas bij. Uiteindelijk werd dat zijn favoriete sport en al snel behoorde het Almeerse talent bij de jeugdtop in Nederland. Peter: "Op 13-jarige leeftijd werd ik al geselecteerd voor Jong Oranje om zo gestaag door te groeien naar de seniorenploeg. Ik trainde zoveel mogelijk en mijn ouders brachten mij niet alleen naar trainingen, maar ook elk weekend naar de wedstrijden. Daar ben ik ze dankbaar voor."

In die tijd ging de 16-jarige Elzinga gewoon naar school, terwijl er ook getraind en gewerkt moest worden. Dat was vaak wel een uitdaging voor de jonge schutter, omdat er in die tijd geen Loot-scholen waren waar leren, werk en trainen gecombineerd konden worden. "Ik had in die tijd gelukkig geen andere hobby's, omdat ik liever ging schieten. Op 19-jarige leeftijd had ik mijn diploma's binnen en twee weken na mijn diploma-uitreiking ben ik gestopt met werken en als fulltime prof aan de gang gegaan, omdat ik toen een A-status kon krijgen via NOC-NSF."

Wereldtop

Vervolgens groeide hij door naar de wereldtop met veertien Europese titels, diverse WK-medailles en talrijke wereldrecords. Maar de Almeerder wilde meer en opende een eigen winkel met daaraan gekoppeld een website, waar alles dat met de handboogsport te maken heeft, te verkrijgen is. Als Elzinga in het buitenland is voor internationale wedstrijden, is de winkel gesloten. "Normaal train ik in de ochtenden en in de middag is de winkel dan open. Dit was een tweeledige baan met mijn actieve sportcarrière en dat wordt nu een tweeledige baan als bondscoach/winkel, waarbij ik vrijdag en zaterdag in de winkel zal staan. Doordeweeks zal ik dan een werknemer in dienst nemen, want het bondscoach zijn zal wel de nodige tijd gaan vergen.

Gepolst

Ruim twee jaar geleden werd Peter door de Nederlandse Handboogbond gepolst over een toekomst als bondscoach. Op dat moment zag hij dat nog niet zitten, want hij was nog druk met wedstrijden en de trainersopleiding niveau 4. Daarnaast had hij ook nog afspraken met sponsors. Maar toen hij na de Olympische Spelen opnieuw werd gevraagd, hapte de Almeerder toe. Alleen is door het vertrek van Emiel Custers en Corona het balletje wat sneller gaan rollen. "De huidige situatie heeft mij aan het denken heeft gezet en ik vind het een mooie en uitdagende stap. Daarbij word ik volgend jaar 40 en dan heb ik maar liefst 27 jaar lang over de hele wereld gereisd. Ik heb het met mijn vrouw Vanessa besproken en krijg van haar alle steun om deze stap te maken. Ik werk nu een dag in de week op Papendal en zal er vanaf 1 januari vier dagen zijn om de Olympische sporters en CTO-groep te ondersteunen. Ik heb er heel veel zin in deze nieuwe stap in mijn carrière."

Peter Elzinga: "Een mooie en uitdagende stap". (Foto: Fred Rotgans)

Gerelateerd

Gragaebox
123inkt