Ouderen: 'Blij als deze corona-ellende weer voorbij is'

09 juni 2020 12:45

Door Marcel Beijer

STEDENWIJK – Bij buurthuis De Wijkhoek aan het Assenplein is een groep ouderen actief in beweging. Sinds vorige week kunnen ze weer meer meedoen aan de bewegingles met stoeloefeneingen. Wel in de buitenlucht, want vanwege de coronadreiging blijft voorzichtigheid geboden. De opluchtig is groot bij de ouderen, het voelt als een bevrijding.

De 95-jarige Rien heeft echt naar deze dag uitgekeken. "Ik heb geen familie meer en waar ik woon kijken de buren niet echt naar elkaar om. Ik had elke dag mijn loopje naar het station, maar bleef nu thuis. Maar ik miste vooral deze beweegclub. Daar ga ik drie keer per week naar toe. Op die manier blijf ik in beweging en hou ik ook sociaal contact."

Helemaal tevreden is Rien nog niet. "Ik ben blij dat we weer bij elkaar zijn, maar zal ik pas helemaal blij zijn als deze Corona-ellende afgelopen is."

Ook Mien Spaargaren (85) is blij dat de beweegclub weer bij elkaar is. "Mijn gezondheid is belangrijk, maar het sociale contact is minstens zo belangrijk. We hebben met de beweeggroep een WhatsApp-groep waarmee we contact hielden, maar gelukkig zien we elkaar nu weer."

Niet welkom

Mien zag vervelende situaties. "Bij buurtcentrum Kolkzicht werden weer activiteiten voor ouderen opgestart, maar 70-plussers waren niet welkom. Omdat het risico te groot is. Dat is wel confronterend, want de ene oudere is gezonder dan de anderen. Ik ben nog hartstikke fit."

Dat geldt ook voor Amalia Schuurman (70). "Ik heb de groep niet zo gemist, want ik onderneem nog heel veel. En thuis heb ik ook wel bewegingsoefeningen gedaan. Ik fiets ook veel. Maar de groep heb ik wel gemist. Het is fijn dat we weer samen zijn."

Amalia ('de prinses is naar mij vernoemd') vond het wel vervelend dat ze haar 5-jarige kleindochter niet meer kon knuffelen. "Dat begon pas toen ze weer naar school mocht. Toen kwam ze met andere mensen in contact en moesten we extra voorzichtig zijn. Ik heb haar nog wel verhaaltjes kunnen voorlezen via beeldbellen." Beide vrouwen hebben de maatregelen niet als zwaar ervaren. "Die quarantaine was even lastig, maar nu wordt het beter. We zijn allebei optmistisch."

Ontmenselijkt

Instructrice Annemarijn Oosterwelder is ook blij dat ze weer aan de slag kan met haar groepen, maar merkt bij een aantal deelnemers toch wel enige frustratie over de afgelopen maanden. 'Sommigen voelen zich behoorlijk ontmenselijkt. Alsof ze wilsonbekwaam zijn. De overheid beslist dat ze niet in buurthuizen en zwembaden welkom zijn domweg omdat ze boven de 70 jaar zijn. Deze groep voelt zich klemgezet en betutteld."

Zeker de gezonde ouderen voelen zicht getroffen. "De meesten hebben het praatje gemist, de handdruk, de knuffel, de aai over de rug, en ook de één-, twee-, of zelfs drie wekelijkse tochtje naar mijn lessen."

De ouderen in beweging. (Foto: aangeleverd)

Amala Schuurman en Mien Spaargaren zijn optimitisch. (Foto: Almere DEZE WEEK)