Oud-wethouder Jerzy Soetekouw (PvdA) blikt terug en kijkt vooruit

10 december 2019 14:03

Landelijke terugkeer behoort ook tot mogelijkheden

Door Robert Mienstra

ALMERE - De VVD, ChristenUnie en D66 zegden donderdag 14 november tijdens de Politieke Markt het vertrouwen op in hun coalitiepartner PvdA. Dit was voor die partij aanleiding om haar wethouder Jerzy Soetekouw terug te trekken. Voor Soetekouw een emotioneel moment. Zeker omdat hij een van de populairste wethouders in Almere was. Almere DEZE WEEK blikt met Soetekouw terug en kijkt vooruit.

Had je het zien aankomen dat je als wethouder moest vertrekken?

“Dat soort tekenen dienen zich wel van tevoren aan, het komt nooit als een volslagen verrassing. Het moment waarop was wel heel erg hard en cru. We hebben een uiterst roerige collegeperiode achter de rug met veel wisselingen. Mijn partij, de PvdA, heeft daar zijn aandeel in gehad. Het ging over samenwerking, vertrouwensrelaties en politieke opvattingen. Een combinatie van factoren zorgde ervoor dat posities onder druk kwamen te staan. We hadden een mooi coalitieakkoord, maar daarbuiten was het lastig het gemeenschappelijke te vinden. Met vijf partijen en veel belangen die op de achtergrond spelen wordt het een stuk ‘eenvoudiger’ om met elkaar van mening te verschillen.”

Het schuurde?
“In een goed huwelijk schuurt het altijd. Wrijving geeft glans. Belangrijk is dat je elkaar daar nooit in verliest.”

Maar jullie hebben elkaar wel verloren.
“Uiteindelijk wel, en dat vind ik ontzettend spijtig. Het leek niet altijd over de inhoud te gaan. En we zaten natuurlijk ook met een partijbelang dat bijvoorbeeld anders is dan van de andere partijen. Het blijft laveren.

Was het uitlekken van de naam van Laura Bouwmeester als potentieel PvdA-wethouder de druppel die de emmer deed overlopen?
“Ja, het ging over één of twee wethouders voor de PvdA. Ook dat was schakelen tussen het kiezersmandaat, voorkeuren en wensen van verschillende partijen en het belang van de stad. Daar liep het uiteindelijk op stuk.

Bij je afscheid was je emotioneel.
“Ik heb vol overtuiging en liefde voor de stad mijn werk gedaan. Ik ben een kind van de stad. Ik ben begaan met het sociaal domein. Werk en passie gaan bij mij samen. Op dat moment voelde ik me dankbaar dat ik dit werk heb mogen doen, hoe pijnlijk het ook was. Ik heb met opgeheven hoofd de raadzaal kunnen verlaten. Ik heb veel steun uit de stad kunnen ervaren. Maar ik had ook een gevoel van verslagenheid. Ik was… ik ben hier nog lang niet klaar.

Wat zijn je successen als wethouder?
“Ik ben bijvoorbeeld trots op de financiële educatie. We geven lessen, inmiddels al honderd keer, op scholen om de kinderen te leren omgaan met geld. Ik gaf ook iedere maand zelf die gastlessen. Daarmee is Almere uniek in Nederland. Verder ben ik er trots op hoe ik de politiek dichterbij Almere heb gebracht.  Ik hield maandelijks inloopspreekuren die goed bezocht werden. Veel mensen vroegen ‘help mij de juiste weg te vinden’, mensen liepen tegen bureaucratische muren aan. Dat waren regelmatig schrijnende gevallen, van uit-huis-plaatsingen tot iemand die al anderhalf jaar van de elektriciteit was afgesloten. Het was een soort ombudsmanachtige rol.


Zie je PvdA nog terugkeren in het college?
“Ik zie het wel als een mogelijkheid. Getalsmatig zijn er ook andere mogelijkheden. De PvdA past op dit moment bescheidenheid, laat dat duidelijk zijn. Er is een stevig signaal afgegeven. We zullen, op basis van wederzijds vertrouwen, echter nooit voor politieke verantwoordelijkheid wegduiken.”

Hoe zit het nu met de PvdA, het rommelde een tijd.
“We hebben na de val van de coalitie twee ledenvergaderingen gehad. Natuurlijk heb ik daar kritisch teruggekeken. Er is wel een enorme eensgezindheid ontstaan, de gelederen zijn gesloten. De afgelopen periode zijn we ook wel met elkaar bezig geweest. Nu moeten we weer zoveel mogelijk richting de Almeerders treden.”

Hoe nu verder met jou?
“Ik nam afscheid met de belofte dat ik mijn ambitie voor de stad nooit zal laten varen. Ik blijf binnen en buiten de partij betrokken bij de stad. Ik ben me nu aan het oriënteren op vervolgstappen.

Den Haag?
“Dat hangt van de kiezers en de partij af. Als het mij gegeven is mij in Den Haag voor mijn land in te zetten op die plek, dan behoort dat zeker tot de mogelijkheden.”

Het hele interview - veel uitgebreider -  is hier te beluisteren als podcast: