Optreden voor groter publiek weer mogelijk

25 juni 2020 15:25

ALMERE – Goed nieuws voor de cultuursector. Vanaf woensdag 1 juli kunnen er weer meer mensen naar voorstellingen en festivals. In theaters, bioscopen en concertzalen geldt vanaf 1 juli geen maximum meer van dertig personen. Vanaf dan is de ruimte leidend in plaats van het aantal bezoekers.

Wel moeten de basisregels zoals 1,5 meter in acht genomen worden. Daarnaast vindt vooraf een gezondheidscheck plaats, is vooraf reserveren noodzakelijk en heeft iedereen een vaste zitplaats in de zaal. Voor kunstbeoefenaars - zoals acteurs, cabaretiers en dansers - waarbij contact noodzakelijk is, geldt de 1,5 meter alleen voor zover dat mogelijk is. Zij zijn niet langer beperkt in de keuze voor bepaalde voorstellingen (de afgelopen tijd met name solo) en er is weer ruimte voor allerlei creatieve ideeën en invalshoeken.

Almeerse schouwburg KAF

Ook voor de Almeerse schouwburg, KAF, betekent dit dat er meer mogelijk wordt. "De plannen voor het nieuwe seizoen die eerst in de koelkast moesten, vanwege het maximaal aantal bezoekers van 100, kunnen er weer deels uit", reageert Suzanne Boers, hoofd marketing van de schouwburg. "Met producenten en tentoonstellings- en theatermakers gaan wij kijken wat er nu allemaal voor moois mogelijk is. Wij kijken ook of de eerder vanwege corona geannuleerde shows, die wij al met potlood hadden ingetekend voor de herfst, ook door kunnen gaan."

Begin juli is eerst een exclusieve voorstelling van Almeerder Jörgen Raymann, in een comedy club-setting met 100 bezoekers op het toneel. "De eerste show op woensdag 1 juli is uitverkocht, de tweede op zaterdag 4 juli loopt erg hard. En als wij straks meer publiek ontvangen, moet dat wel veilig en ontspannen zijn. Daar gaan wij de al geplande zomerstop voor gebruiken. En uiteraard om een heel mooi programma voor ons publiek in elkaar te zetten."

Vis à Vis: 'Heel nieuw plan'

Ook voor het Almeerse theatergezelschap Vis à Vis kwam de versoepeling als een verrassing. "We hebben juist zo hard gewerkt om in augustus onze voorstelling Robot in aangepaste vorm te kunnen spelen. Er was een heel strak plan gemaakt waarbij ook rekening moest worden gehouden met 1,5 meter afstand tussen acteurs en de technici achter de schermen. Dat blijkt straks niet meer nodig te zijn", reageert Mascha Selhorst, hoofd commerciële zaken bij Vis à Vis. "Ook voor het publiek hoeft de anderhalve meter afstand straks bij ons niet meer te gelden, als we spatschermen kunnen plaatsen op onze tribunes. Wij zijn namelijk een buitentheater en dan gelden dezelfde regels als bijvoorbeeld op een terras. We gaan nu bekijken wat de mogelijkheden zijn. In elk geval betekent het dat we weer een heel nieuw plan moeten maken."

Cultuurfonds Almere

Cultuurfonds Almere had juist extra budget vrijgemaakt voor projecten en initiatieven van Almeerse cultuurmakers die inspelen op de coronacrisis. "Voor sommige projecten die we hebben gefinancierd via onze Corona-impuls heeft de versoepeling geen directe positieve gevolgen vanwege de opzet van deze projecten", reageert cultuurmakelaar Jan-Melle Liscaljet. Voor andere organisaties die via de impuls een bijdrage hebben gehad, betekent het wel een verruiming van de mogelijkheden en het bereik, en dus ook dat zij hun plannen gaan aanpassen. We blijven in contact met alle cultuurmakers en geven hen ruimte en ondersteuning om hier gebruik van te maken en de impact voor Almere zo groot mogelijk te maken."

Ook de Almeerse schouwburg KAF kan vanaf 1 juli weer meer mensen ontvangen.

X