OPINIEAlmere moet opgaan in Amsterdam

11 september 2019 13:06

In meer dan veertig jaar is er veel goeds in Almere opgebouwd. Dat verdient een zekerder toekomst. Tenminste als je wilt dat het meer wordt dan het nu is. Er moet namelijk onder ogen worden gezien dat Almere als onafhankelijke stad niet verder kan en het een kans heeft als buitenwijk van Amsterdam.


Zo is het Almere de afgelopen decennia niet gelukt om op eigen kracht te zorgen voor voldoende werkgelegenheid. Ook mist de stad op belangrijke gebieden een ziel en voelen teveel inwoners zich niet bij Almere betrokken. Hun huis staat er maar Almeerder voelen ze zich niet. We hebben hier winkelend publiek maar geen levendigheid op straat of in het stadshart. We hebben voorzieningen als de bibliotheek en de schouwburg waarvan de gebouwen –dus ook de huisvestingslasten - te groot zijn voor het formaat dat Almere heeft en voorlopig nog blijft hebben.
Dat is een deel van het verhaal. Het tweede is dat Almere onhandig van formaat is. Te klein om echt grote stad te zijn, te groot om een dorp of stadje te zijn. Een regiofunctie zal het door haar ligging vlak bij Amsterdam nooit krijgen, zoals bijvoorbeeld Groningen die wel heeft. Levendigheid en reuring hoeven we daardoor niet te verwachten.
Almere is nu een kleine vis in de kleine vijver die Nederland is. Bij opgaan in Amsterdam is het een stuk van een grote vis die in een grotere vijver zwemt. Europees en zelfs globaal.
En veel dingen zijn beter en efficiënter te regelen als de schaal groot genoeg is. Dan zijn er ook meer deskundigheid en specialismen aanwezig.
En bij andere kwesties – zoals sociale voorzieningen en gezondheidszorg - kan de schaal haast niet klein genoeg zijn. Dat kan en zal moeten gebeuren.
Weliswaar zit Almere nu in menig samenwerkingsverband met gemeenten om voordelen van schaalvergroting te krijgen, alleen gebeurt dat ondoorzichtig. Er is onvoldoende democratische controle daarop en het verzandt vaak in bureaucratie.
Er zijn mensen die vrezen dat bij opgaan in Amsterdam de identiteit van Almere zal veranderen. Nog los dat je dan kunt afvragen welke identiteit ze bedoelen, is dat onzin. Almere blijft namelijk zoals het is. Almere Haven heeft andere kenmerken dan Buiten. Daar verandert niets aan. Net zoals Amsterdam-Oost anders is dan Amsterdam-Noord.
Almere is trouwens toch al op Amsterdam gericht, staat met haar rug richting Flevoland, de provincie waar zij toe behoort. Wordt Almere een buitenwijk van Amsterdam, dan kan de provincie Flevoland opgeheven en verder verdeeld worden onder Gelderland en Overijssel. Zijn we daar ook mooi van af.
Mario Withoud

Gerelateerd

Ondernemersplein Gemeente Almere
Kringloop