Opinie. Weg met de fastfoodboulevard

18 oktober 2019 14:51

Vlees noch vis

De gemeente Almere doet niets tegen de snelle opmars van ongezonde fastfoodketens waar vette plofkip, frikandellen en hamburgers als warme broodjes over de toonbank vliegen. In een tijd waarin de roep om minder vlees en andere dierlijke en ongezonde producten te eten steeds luider wordt, is het aantal snackbars in Almere sinds 2010 bijna verdubbeld. Ondertussen
biedt de gemeente Almere in haar plannen voor stedelijke vernieuwing van het centrum van Almere Buiten alle ruimte voor het ontwikkelen van een heus fastfoodboulevard. De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen: waarom neemt de gemeente geen stappen om gezond, dier- en klimaatvriendelijk voedsel te stimuleren?

 

De overheid heeft immers een verantwoordelijkheid om de samenleving te beschermen. Het hebben van een centraal gelegen, massaal aanbod van gefrituurd eten past niet bij deze verantwoordelijkheid. Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht en obesitas. Los van een groot aanbod van klimaatbelastend en dieronvriendelijk vlees, zou het dus ook vanuit gezondheidsperspectief niet meer dan logisch zijn als de gemeente kiest voor het stimuleren van lokaal geteeld, gezond en plantaardig voedsel. Dat zijn de toekomstgerichte keuzes die bij stedelijke vernieuwing gemaakt moeten worden als het om ons voedselaanbod gaat.

Voor wie nu de Partij voor de Dieren beticht van bemoeienis van de overheid op hamburgerniveau: iedereen heeft de keuzevrijheid om te kiezen wat er op je bord ligt. Maar als Partij voor de Dieren maken wij ons zorgen om de gezondheid van mens én alle andere wezens met wie we onze planeet delen. Echte toekomstbestendige keuzes houden rekening met onze gezondheid nu en de gezondheid van toekomstige generaties. Daar past wat de Partij voor de Dieren betreft vlees noch vis bij, en zeker geen fastfoodboulevard.

Marjolijn Veenstra
Raadslid Partij voor de Dieren Almere

 

 

Gerelateerd

Woodstock
Rijbewijs in een dag
X