Opinie - het gaat goed met Almere

10 juli 2020 11:00

Natuurlijk: er gaat een heleboel fout in Almere. In deze krant heeft de lezer daar van alles van meegekregen: alleen het woord 'Floriade' al doet de Facebookpagina van deze krant steevast ontploffen: we storten ons met Almere de afgrond in. Het feestje kost inderdaad 60 miljoen – dat is een hoop geld. Maar wie rept daar over twintig jaar nog over als sommige bewoners zich misschien niet eens meer herinneren dat hun wijk Hortus ooit een Floriade-terrein was? De investering is dan allang terugverdiend.

Positief

We zijn geneigd – uw verslaggevers niet uitgezonderd – alles vanuit politieke negativiteit te bekijken, emotioneel gevoed door alle schreeuwlelijkerds op social media. Ome Tinus uit de Bloemenbuurt zal de wethouder wel eens even uitleggen waar het wérkelijke probleem zit (er zit onkruid in zijn straat) maar ook een cynische ex-Floriade wethouder slaat hard op de trom om het ongelijk van zijn opvolgers te benadrukken. Daar staat tegenover dat onze krant ook bol staat van positieve berichten die ondersneeuwen onder de Floriade.

1500 tijdelijke woningen

Je vraagt je wel eens af of de gemeente überhaupt nog iets goed kan doen. Vlak voor het zomerreces kwam het bericht dan op het Festivalplein 1500 tijdelijke woningen voor studenten komen. Het is de opmaat van een forse opvoering van het bouwtempo in de stad en een verlevendiging van het stadscentrum. Fijn, zou je zeggen, dat is goed voor de stad. Maar nee: het gemopper is niet van de lucht: de een is van mening dat het veel eerder had moeten gebeuren, de ander weet zeker dat die woningen heel lelijk worden en een derde persoon roept dat de jongeren vast voor ellende in het stadscentrum gaan zorgen.

We moeten kritisch blijven, zeker. Maar er gaat ook een hoop goed en we wonen in een onvoorstelbaar prachtige stad. En kennelijk willen of kunnen een hoop mensen dat niet meer zien. Maar verhuizen doen ze ook niet.

Zegeningen

Lieve mensen, laten we ook eens onze zegeningen tellen. De Floriade gaat gewoon door en wellicht wordt het nog wat. Het onderwijs pakt het lerarentekort aan, de bladkorven zijn terug, er ligt een woonvisie met kansen, Almeerders helpen elkaar in coronatijd, we hebben het beste fietspadennet van Nederland, binnen 10 minuten zit iedere Almeerder in de natuur, Almere City FC timmert flink aan de weg, vanuit het kunst en cultuurfonds worden mooie initiatieven aangejaagd.
Zo slecht hebben we het in deze stad nog niet. Sterker nog, wij wonen hier met veel plezier. Terug naar Hilversum en Amsterdam? Nooit.

Marcel Beijer (ex-Hilversum)

Robert Mienstra (ex-Amsterdam)

Almere is prachtig. Zien we dat nog wel? (Foto: AdobeStock)