Ook Ypma (PvdA) valt wethouderschap zwaar

12 juni 2019 09:25

Door Marcel Beijer

ALMERE – Ook wethouder Loes Ypma (PvdA) valt het wethouderschap in Almere zwaarder dan gedacht. Eerder vertrok wethouder Jaap Lodders (VVD) om nagenoeg dezelfde reden. Het college wil nu voor Ypma een uitzondering maken op de regel dat een wethouder woonachtig moet zijn in de gemeente waar gewerkt wordt.

 

Dat blijkt uit de antwoorden op vragen die de PVV had gesteld over het woon-werkverkeer van de wethouders. Bij aanvang van het huidige college zegden alle aangestelde wethouders toe in Almere te (komen) wonen. De wethouders Maaike Veeningen (Amstelveen, D66), Jan Hoek (Amsterdam, GroenLinks) en Aldrik Dijkstra (Schiedam, ChristenUnie) hebben al woningen in Almere gekocht. Ypma woont in Woerden en blijft daar dus wonen. ‘Wethouder Ypma heeft vorig jaar reeds aangegeven dat haar gezin in de huidige woonplaats zou blijven’, aldus het college in antwoord op de PVV. ‘Na een jaar wethouderschap in Almere, valt de combinatie met een jong gezin zwaarder dan gedacht.’ Het college stelt de raad voor om de ontheffing van het vereiste ingezetenschap te verlengen. Donderdag wordt daarover beslist.

Het college stelt ook dat niet-Almeerse wethouders geen reiskostenvergoeding krijgen of de dienstauto daarvoor mogen gebruiken. Alleen bij hoge uitzondering, zoals lange werkdagen, mag wel de dienstauto daarvoor worden gebruikt.

Gerelateerd

123inkt
Arbodienstverlening 2.0