Onzekere tijd voor ligplaatshouders Haddock

03 december 2018 10:32

Door Petra Onderwater
ALMERE - Het zijn onzekere tijden voor de ligplaatshouders bij Haddock Watersport, nu bekend is dat de jachthaven wordt uitkocht door de gemeente. Zeker is dat alle boten per 1 mei weg moeten, maar waar naartoe is nog een groot vraagteken. Op een enkeling na zijn de ligplaatshouders afwachtend, in de hoop dat eigenaar Philippe van Thiel een doorstart kan maken op een andere locatie in Almere.


“Waar moeten we anders naar toe? We praten hier wel oven zo'n 400 boten. De andere havens in Almere zijn óf vol, óf een heel stuk duurder en aan het grote open water, wat vooral voor de kleinere bootjes niet ideaal is”, aldus havenmeester Harrie van Oorschot. “Ik vrees echt voor een wildgroei aan bootjes die straks her en der in Almere worden aangelegd. Het lijkt me niet dat de gemeente Almere daar op zit te wachten, dus ik vertrouw erop dat zij meewerken aan een goede oplossing."
Het nieuws dat Haddock toch moet wijken voor de Floriade is hard aangekomen bij de ligplaatshouders. “Ik ben altijd heel positief geweest over de Floriade en het leek me geweldig als wij daar onderdeel van zouden uitmaken”, verzucht Van Oorschot. “Ik heb er altijd op vertrouwd dat Philippe en de gemeente er wel uit zouden komen. Het kwartje is bij mij nog steeds niet helemaal gevallen.”

Fijne sfeer


Weemoedig geeft Van Oorschot een rondleiding over het terrein, langs de bed & breakfast-onderkomens en de botenopslag. Daar ligt ook zijn eigen boot, klaar om opnieuw in de verf te worden gezet. “Moet je zien wat hier in de afgelopen 32 jaar allemaal is opgebouwd. Philippe moet straks weer helemaal vanaf nul beginnen, maar als hij daar voor gaat dan gaan we uiteraard met hem mee”, aldus de havenmeester. “Ik lig hier zelf al zo'n 20 jaar met mijn boot. En mijn vader, die inmiddels is overleden, lag hier al vanaf het prille begin”, vertelt hij. “Ik slaap hier altijd de hele zomer met mijn echtgenote. Haddock is een soort clubhuis, er heerst hier zo'n fijne sfeer. Iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar. Ik hoop echt dat het lukt om dit clubje bij elkaar te houden.” Van Oorschot heeft het zichtbaar moeilijk, maar doet zijn best om zijn emoties de baas te blijven. “Ik ben hier het aanspreekpunt voor de ligplaatshouders en daarnaast ook een soort manusje-van-alles. Maar nu loop ik hier rond en vraag me af wat ik nog kan doen. Heeft het nog zin? Ik vind het echt heel zwaar. Gelukkig weet Philippe mij met zijn positiviteit altijd weer uit zo'n dip te trekken.”

Sociale aspect


In het café-restaurant van Haddock zit de 80-jarige mijnheer Gerrits aan een kop koffie. Hij is hier bijna dagelijks te vinden, vertelt hij. Samen met zijn vrouw heeft hij vanaf 2001, toen zij vanuit Weesp naar de Boulevardflats aan het Weerwater verhuisden, een boot liggen in de jachthaven. Trots wijst hij hem aan. “We vinden het heerlijk op het water en maken lange reizen. Het geeft zo’n gevoel van vrijheid. We hebben in 2015 een jaartje in Biddinghuizen gelegen, waar we door onze vaartochten ook goed bekend zijn, maar de sfeer is daar totaal anders. Daarom zijn we hier toch weer teruggekomen. Bij Haddock speelt het sociale aspect een hele belangrijke rol. Iedereen kent elkaar en helpt elkaar. Er heerst zo’n gevoel van saamhorigheid. Daar is bij de besluitvorming over de Floriade volledig aan voorbijgegaan. Aan ons is totaal niet gedacht”, zegt hij fel.

Stukje geschiedenis


De 40-jarige Ilona Plemper kwam toen ze een jaar of 10 was al met haar ouders bij Haddock. “Zij hadden daar hun bootje liggen en ik vond het heerlijk om mee te gaan. Later ben ik er met mijn eigen boot gaan liggen en heb ik hier mijn eigen kinderen mee naar toe genomen. Er gebeurt hier van alles op het gebied van watersport. Mijn zoon heeft altijd enorm genoten van de watersportweek en dat had ik graag ook voor onze dochter gewild, maar dat gaat hier op deze plek dus niet meer gebeuren.” Voor Plemper en haar gezin is Haddock altijd een heerlijk rustpunt geweest. “Het is echt een uniek plekje, een mooi stukje natuur voor ontspanning en recreatie. In onze jonge stad toch een stukje geschiedenis dat de gemeente Almere zonder pardon wegveegt. Ik vind dat echt een heel domme zet.” Plemper en haar vriend hebben inmiddels een andere plek gevonden voor hun boot in de gemeentehaven aan de Sluiskade. “Wij zijn gewoon weggejaagd door de Floriade. Maar we missen Haddock enorm en we gaan hier nog wekelijks heen voor een drankje en een praatje. Als Haddock ergens anders opnieuw begint, gaan we zeker mee.”
IN KADER

Van Thiel positief


Eigenaar Philippe Van Thiel laat weten de toekomst heel positief tegemoet te zien. ”Haddock komt terug”, zegt hij vol overtuiging en met een grote glimlach op zijn gezicht. “Als ik hier koste wat het kost had willen blijven, had ik teveel concessies moeten doen waardoor ik mijn bedrijf niet langer rendabel had kunnen houden. Maar ik kan al deze mensen toch niet laten zitten? Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik kan er nu nog niet te veel over kwijt, maar wij gaan beslist door. Op een andere plek, maar uiteraard in Almere.”

Gerelateerd

X