Onderzoek naar energiebesparende maatregelen

16 maart 2011 06:00

ALMERE - Degenen die in het Columbuskwartier, de Noorderplassen-West of het Europakwartier wonen, wordt gevraagd hun kennis en ervaring als bewoner van een van deze wijken te delen door middel van een onderzoek naar energiebesparende maatregelen in de desbetreffende wijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Natuur- en Milieufederatie Flevoland en gemeente Almere.


Daartoe dient een vragenlijst voor 28 maart te worden ingevuld. Deze is te vinden op www.energierijkalmere.nl. Het invullen duurt ongeveer vijftien minuten. Als dank voor deelname ontvangen de bewoners het boekje 'Het ideale Energiegewicht' vol praktische tips om thuis energie te besparen. Bovendien krijgt elke 25e deelnemer een cadeau naar keuze: een zonne-energie bouwpakketje of een digitale energiekostenmeter. Wie het boekje wenst te ontvangen of kans wil maken op het cadeau moet niet vergeten zijn of haar adresgegevens aan het eind van de vragenlijst achter te laten. Alle ervaringen worden gebruikt om (toekomstige) EnergieRijke wijken te verbeteren.


EnergieRijke wijken

Columbuskwartier en Noorderplassen-West zijn EnergieRijke wijken. De woningen en gebouwen zijn een stuk energiezuiniger gebouwd dan destijds verplicht was. Daarnaast zijn in het Columbuskwartier extra energiezuinige woningen gerealiseerd via 454 Zonnewoningen en 104 Passiefwoningen. De Zonnewoningen hebben elk rond de 10 vierkante meter zonnepanelen op het dak. De Passiefwoningen gaan in energiezuinigheid nog een stapje verder. In Noorderplassen-West is het Zoneiland aangelegd, waarmee 2.700 woningen en gebouwen verwarmd kunnen worden via het stadswarmtenet. Het Europakwartier is ook aangesloten op het stadswarmtenet.

Achtergrond

Het onderzoek maakt deel uit van een vijfjarig Europees project naar verduurzaming op energie gebied in woonwijken (het cRRescendoproject).