Ondernemers centrum Haven verenigen zich in BIZ

04 juni 2019 13:54

Door Petra Onderwater
HAVEN CENTRUM – Ondernemers in het centrum van Haven zijn zich aan het verenigen in een BIZ (Bedrijven Investeringszone). "Honderd procent van de horeca-ondernemers en zeventig procent van de winkeliers wil meedoen. Daarmee hebben we het vereiste aantal voorstanders", vertelt initiatiefnemer Adri Bax.

Met een BIZ investeren ondernemers gezamenlijk in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Als de BIZ is opgericht, betalen de ondernemers in het gebied een heffing aan de gemeente. De gemeente geeft de opbrengst vervolgens als subsidie aan de BIZ-vereniging die de activiteiten uitvoert.
Alle ondernemers in het afgebakende gebied moeten de BIZ-bijdrage betalen. “Dat is het grote verschil met een winkeliersvereniging, waarbij winkeliers vrij zijn om lid te worden. Winkeliersverenigingen in het verleden hadden eigenlijk altijd te weinig leden om genoeg inkomsten te hebben. Daardoor was er bijvoorbeeld niet genoeg geld om nieuwe feestverlichting op te hangen in het centrum.” Bij een BIZ moet iedereen meedoen, maar dan moet wel twee/derde van de ondernemers in het gebied het plan steunen. “Wij hebben daarvoor niet eens hoeven lobbyen, het draagvlak onder ondernemers in Haven is ongekend hoog”, aldus Bax.

Krachten bundelen


Volgens Bax is het belangrijk dat winkeliers de krachten bundelen. “De crisis heeft er goed ingehakt en de ondernemers doen hun uiterste best om weer op te krabbelen. Ze zijn zich ervan bewust dat er actie moet worden ondernomen om het winkelgebied een impuls te geven”, aldus Bax, die zelf al bijna 32 jaar een schoenenspeciaalzaak heeft aan de Kerkgracht. “In je eentje kun je niet veel bereiken, maar als iedereen een beetje bijdraagt wel!”

Trots


In Almere is eerder getracht een BIZ op te starten, onder meer op bedrijventerrein De Vaart. Dat lukte echter niet. In Amsterdam is de BIZ al langer succesvol, daar zijn al 66 BIZ-gebieden. “Zo’n groot draagvlak voor een BIZ als in Almere Haven is uniek. Dat is echt iets om trots op te zijn”, vindt wethouder Hilde van Garderen. “Wij hebben als gemeente een kleine bijdrage geleverd in de vorm van een winkelstraatmanager die de ondernemers als het ware ontzorgt. Maar verder is het vooral de verdienste van de ondernemers en de winkeliers.”
Bax hoopt dat de BIZ nog dit jaar van start kan gaan.

Gerelateerd

Ondernemersplein Gemeente Almere
123inkt