Onderhoud voor langer leven De Groene Kathedraal

22 februari 2019 12:04

ALMERE - Marinus Boezem gunt zijn kunstwerk De Groene Kathedraal een langer leven. Deze week is daarom begonnen met het onderhoud van het landschapskunstwerk aan de Tureluurweg. De takken zijn gesnoeid en de toppen uit de bomen gehaald, zodat er weer nieuwe zijtakken kunnen groeien. De bodem wordt bestrooid met compost.


Nadat tijdens de januaristorm vorig jaar een aantal bomen was omgewaaid, hebben de gemeente Almere, Staatsbosbeheer, provincie Flevoland en Land Art Flevoland een onderzoek ingesteld om in kaart te brengen wat precies de staat is van De Groene Kathedraal. In september 2018 heeft Marinus Boezem zijn kunstwerk zelf bezocht om de staat van de bomen van dichtbij te bekijken. De kunstenaar sprak hierbij de wens uit om het kunstwerk te herstellen. Hierop is een plan van aanpak gemaakt.

Verval


De 178 Italiaanse populieren (Populus Nigra Italica) werden in 1987 geplant volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Op de aangrenzende kavel is de omtrek van de kathedraal uitgespaard in eiken- en beukenhagen: de contra-kathedraal. Het idee was destijds om de populieren te laten groeien en daarna het verval te omarmen, terwijl de eiken en beuken die de omtrek van de contra-kathedraal vormen doorgroeien en een nieuwe kathedraal vormen.
Boezem geeft nu echter aan dat hij graag zou willen dat De Groene Kathedraal onderhouden wordt, omdat het kunstwerk volgens hem een veranderde context heeft. Zo geeft de nieuwe wijk Oosterwold, vlak achter het kunstwerk, de kathedraal een nieuwe functie. Ook blijft het werk dan in de collectie van Land Art Flevoland, die inmiddels negen kunstwerken telt.
Meer informatie op www.landartflevoland.nl.

Gerelateerd

Rijbewijs in een dag
Woodstock
X