Onbegrip bij Veteranencafé over komst ‘Veteranen Almere’

13 april 2011 05:00

ALMERE – De organisatie van het Veteranencafé Almere, dat elke tweede zaterdag van de maand plaatsvindt in Grand Café de Havenkom in Almere Haven, is verbaasd over de komst van Veteranen Almere. Vorige week was in deze krant te lezen dat Veteranen Almere officieel een bestuur heeft.


Wim Walet, organisator van het Veteranencafé Almere, is verbaasd over de komst van Veteranen Almere. “Het lijkt ons zinloos om naast het bestaande Veteranencafé een tweede café op te richten. Volgens mij hebben zowel dit bestuur als ik dezelfde doelstelling, namelijk het organiseren van evenementen voor veteranen in het licht van de waardering voor en erkenning van hetgeen zij voor de Nederlandse regering hebben gedaan. We zien het niet als concurrentie."
Walet vervolgt: "Wij zijn kostendekkend, en doen dit ook op verzoek van de gemeente al ruim drie jaar. Bestuurslid van Veteranen Almere Klaas Jongejan zegt in het artikel van vorige week ‘alleen verder te gaan’, maar dat heb ik nooit gezegd! Ik heb hem of iemand anders van Veteranen Almere zelfs nog nooit gezien. Ik vind het heel vreemd want het lijkt alsof ze met deze organisatie het wiel opnieuw willen uitvinden.”
Walet heeft een brief gestuurd naar burgemeester Jorritsma voor opheldering. “Alles wat Veteranen Almere organiseren is prima, alleen niet een tweede Veteranencafé. Dat is echt overbodig. Vanuit de gemeente Almere is ons nooit iets gemeld dat het Veteranencafé niet goed zou gaan. Ons samenzijn gaat tot volle tevredenheid van de bezoekers. Ik organiseer dit ook niet voor mezelf, maar voor de veteranen in Almere is ons café een echt uitje. We begrijpen niks van deze club Veteranen Almere.”
Volgens een woordvoerder van de gemeente is ook Veteranen Almere een op zichzelf staande club. Wel faciliteert de gemeente een ruimte en catering voor de jaarlijkse veteranendag en een busreis naar Den Haag voor de landelijke veteranendag. "De insteek van Veteranen Almere is heel anders. Zij organiseren namelijk één keer in de twee maanden een middag met spreker."