Omstreden vrijwilliger FC Almere had geen VOG

06 juni 2020 16:40

Door Robert Mienstra

ALMERE – Het is onduidelijk of de geschorste jeugdtrainer van FC Almere ook op de club grensoverschrijdend gedrag heeft vertoont bij de meisjesteams die hij trainde. Wel meldden ouders woensdagavond na een informatieavond voor ouders in het Topsportcentrum dat de vrijwilliger geen Verklaring omtrent gedrag (VOG) had. Bij de bijeenkomst waren enige tientallen ouders van de meisjesteams aanwezig, twee vertegenwoordigers van de GGD, twee ambtenaren van de gemeente en de KNVB.

Bij FC Almere heeft een jeugdtrainer gewerkt die 20 maart veroordeeld is voor een zedenmisdrijf. Dit stellen ouders die kinderen hebben die lid zijn van de club. In het vonnis dat de ouders aandragen staat dat 'verdachte gedurende ongeveer vier maanden een 'relatie' gehad heeft met een minderjarige van een andere sportbond, waarin zij ook seks hebben gehad. Verdachte wordt daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk'. Dat is dus buiten FC Almere.

VOG

Ouders wilden op de informatieavond weten waarom de vrijwilliger toch bij FC Almere actief kon zijn. Ook waren er vragen over wat er precies gebeurd is. "We hebben een brief van de KNVB ontvangen waar we behoorlijk van schrokken", stelde het bestuur woensdagavond. "We kregen bericht dat er een persoon op onze vereniging rondliep die er niet mocht rondlopen. Er was aanvankelijk emotie en onmacht bij ons. De KNVB adviseerde ons contact met de vrijwilliger op te nemen. Dat is niet gelukt. We hebben gelijk geschakeld met allerlei instanties. We willen ons kwetsbaar opstellen."

Nalatigheid

Duidelijk was dat de jeugdtrainer geen VOG had overlegd. "Die VOG zit niet ons onze administratie, een nalatigheid", meldde het bestuur. Ze beloofde wel beterschap door zo snel mogelijk de VOG's van alle andere vrijwilligers op orde te hebben. "Zonder VOG zijn vrijwilligers niet welkom op de club in ieder geval niet als ze in aanraking met kinderen komen. Maar toch is dat geen garantie voor veiligheid. Als een trainer in de file zit en in de WhatsApp-groep vraagt of iemand alvast de training kan beginnen, dan kom je in een grijs gebied. Er zijn dan situaties denkbaar dat er iemand voor de groep staat die geen VOG heeft. Maar dat gaan we de komende maanden in het beleid meenemen."
Dat leverde het bestuur een boze reactie op: "We zijn nu aan het praten over allerlei regels en procedures, maar als ouders zijn we ons hier gewoon kapot geschrokken wat er de afgelopen weken is gebeurd."

GGD

Tijdens de bijeenkomst werd niet duidelijk of er wel of niet grensoverschrijdend gedrag door de vrijwilliger bij FC Almere is gepleegd.
De GGD gaf tips hoe ouders met hun kinderen in gesprek kunnen gaan. "Heb je dingen gezien bij je kind, is het drukker, sneller geïrriteerd, zijn er spanningen? Dat is in deze coronatijd natuurlijk al moeilijk. Maar dat kunnen wel aanwijzingen zijn dat er iets niet goed zit. Ga met kinderen praten, vooral in algemene zin. "Is er wel eens iets gebeurd? ik zou dan niet meteen aan de voetbaltrainingen noemen", stelde de specialiste. "Laat het kind spontaan vertellen. Neem serieus wat je kind zegt. Als het nodig is kan de GGD er hulp bij bieden, ook telefonisch."

Privacy

De club wilde tijdens de bijeenkomst niet ingaan op de verhalen die ouders over de vrijwilliger boven tafel hadden gehaald. De KNVB meldt dat een VOG bij een voetbalclub niet verplicht is, maar wel sterk aan te raden. FC Almere heeft de jeugdtrainer inmiddels op non-actief gesteld. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) doet momenteel onderzoek. De gemeente wilde niet reageren op de zaak: "Wij hebben alleen de avond in de Topsporthal gefaciliteerd."
FC Almere laat desgevraagd weten dat het vorige bestuur van de club een VOG-aanvraag heeft gedaan, maar dat bij de overdracht naar het nieuwe bestuur ten onrechte is aangenomen dat de VOG er al was. " Wij betreuren ten zeerste dat dit niet het geval is gebleken. Wij erkennen het belang dat alle trainers, begeleiders en vrijwilligers over een VOG beschikken en gaan de zomerperiode gebruiken om onze VOG administratie nauwkeurig door te lichten. Ook hebben wij een afspraak gemaakt met het Centrum Veilige Sport. Zij zullen ons begeleiden in het strikt formuleren van ons beleid in deze."

(Foto: AdobeStock)