Nul euro sponsorgeld binnen voor Floriade

14 februari 2020 09:30

‘Zonder extra geld gemeente gaat evenement gewoon niet’

 

Door Robert Mienstra

ALMERE – De Floriade BV heeft nog nul euro aan sponsorgeld binnengehaald, terwijl 10 miljoen begroot is. ”Met grote sponsoren lukt het niet, dus we moeten nu proberen het met veel kleintjes te gaan doen.” Dit zei Peter Verdaasdonk, directeur van de Floriade B.V. tijdens de Politieke Markt, afgelopen donderdag. Ook stelde Verdaasdonk dat er opnieuw extra geld bij de Floriade moet.

Toon van Dijk (PVV) wilde van Verdaasdonk weten hoeveel extra geld de Floriade BV aan de gemeente gaat vragen. “Ik kan nog geen bedrag noemen, de definitieve aanvraag voor extra geld is nog niet gedaan. Er is wel een aantal redenen waarom we extra geld vragen. De situatie is toch complexer dan in de oorspronkelijke plannen berekend. We hebben meer mensen en middelen nodig voor marketing, werving, verkoop en sponsorwerving. We moeten een groter team inzetten.”


Geen genoegen
Van Dijk nam hier geen genoegen mee: “Het coalitieakkoord zegt dat het om een substantieel bedrag gaat. Over hoeveel miljoenen hebben we het?”
Verdaasdonk hield zich op de vlakte: “Over twee weken kunt u met de wethouder hierover in gesprek. Ik vind het niet juist om dan nu al een bedrag te noemen. We hebben ook nog geen formeel verzoek ingediend voor extra geld. Maar zonder extra geld gaat het niet.”
“U heeft formeel niets ingediend, maar in concept wel”, stelde Van Dijk, er van uitgaande dat er wel bedragen zijn genoemd.
“Ik ga buiten mijn boekje als ik een concreet antwoord geef”, zei Verdaasdonk, daarmee aangevend dat er in zijn boekje wel conceptbedragen genoemd zijn. Reden genoeg voor Van Dijk om de kwestie later in de raadzaal nogmaals aan de orde te stellen (zie ook artikel ‘Floriade splijtzwam in gemeenteraad’.)

Touroperators
Verdaasdonk zei verder dat ook voor het aantrekken van toeristen extra geld nodig is. “Vroeger konden we met een paar touroperators de toeristenstroom bij evenementen op gang brengen. Nu werkt dat niet meer zo. Mensen beslissen individueel om naar een evenement te gaan of met een van de vele kleine tourorganisaties. Dat is ook een reden om extra geld te vragen.” Desondanks gaat Verdaasdonk er van uit dat er 2,1 miljoen bezoekers komen.
Verder vertelde de directeur dat er drie kritieke punten zijn bij de Floriade: “het vastgoed, de tijdige uitvoering van de beplanting en de planning daarvan, en het binnenhalen van sponsoren. Er is tijdens het evenement minder vastgoed dan we hadden gewild.”

Gerelateerd

X