Noodgedwongen buiten sporten nu zalen gesloten blijven

14 mei 2020 08:20

Door Petra Onderwater

ALMERE – Binnen sporten zit er voorlopig niet in. De binnensportaccommodaties blijven vanwege de coronamaatregelen tot 1 september gesloten. Een flinke domper voor alle sportscholen en binnensportverenigingen, waaronder Turning Spirit Almere (TSA). De turnvereniging wil haar leden toch iets kunnen bieden. Naast online lessen worden momenteel de mogelijkheden om buiten te sporten onderzocht. "Een hele opgave voor een echte binnensport die gebaseerd is op oefeningen op toestellen. Deze kunnen niet mee naar buiten en dan blijft er alleen kracht, conditie en lenigheid over om te trainen", zegt TSA-voorzitter Barbara Boerlijst.

"Buitensporten is sowieso een hele organisatie. Onze vereniging heeft zo'n 900 leden die sporten op verschillende locaties in de stad. We beginnen daarom eerst met buitentrainingen voor onze selectiegroepen, om te kijken hoe dat verloopt. Dit doen we op twee locaties waar onze selecties sporten, op grasveldjes en schoolpleinen."

Het wedstrijdseizoen is tot een abrupt einde gekomen. Om in het nieuwe seizoen weer op niveau mee te kunnen draaien, proberen de turners en turnsters toch enigszins hun vorm te behouden. "Wij hebben bij de gemeente een aanvraag ingediend voor onze topturnsters en -turners, om toch in onze eigen turnhal aan de Bongerdstraat te kunnen trainen. Het gaat om in totaal 16 jongens en meiden die op nationaal niveau turnen. Met een paar tegelijk in onze grote zaal zou het ons inziens makkelijk moeten kunnen, maar het verzoek is helaas afgewezen", aldus Boerlijst. "Heel teleurstellend, want willen zij straks weer mee kunnen draaien in de landelijke top, zullen ze toch de feeling met de toestellen moeten houden.''

Ritmisch gymnastiek

De selectieturnsters en -turners hebben afgelopen week in elk geval hun eerste buitentrainingen gehad voor de turnhal in de Parkwijk. Almere DEZE WEEK nam afgelopen maandag een kijkje bij de eerste buitentrainingen van de selectie Ritmische Gymnastiek in de Eilandenbuurt. Uitgelaten verzamelden de meiden zich op het grasveld naast basisschool de Archipel, waar ze normaal gesproken in de sportzaal trainen.

''Ze vinden het heel fijn om elkaar weer te zien en samen te kunnen sporten. Dat is toch een stuk gezelliger dan in je eentje thuis achter je computer. Bovendien hebben we hier natuurlijk meer ruimte dan in onze huiskamers", vertelt trainster Sharona van Wijk. Zij laat de meiden eerst even lekker rennen op het veld om op te warmen. Vervolgens nemen ze allemaal plaats op hun zelf meegebrachte yogamatjes. Na de nodige rek-, strek- en krachtoefeningen worden de ritmisch gymnastiek-materialen tevoorschijn gehaald: hoepels, linten, ballen en knotsen. Er staat een straffe wind en de linten wapperen er lustig op los, maar de meiden hebben zichtbaar plezier nu ze weer in groepsverband bezig zijn.

Recreatiegroepen

"Als deze buitentrainingen goed gaan, bekijken we of en hoe we dit ook voor de recreatiegroepen kunnen doen", vervolgt voorzitter Barbara Boerlijst. "Dit is een hele grote uitdaging, logistiek maar ook inhoudelijk. We snappen allemaal dat we geen materiaal mogen gebruiken, trainers kinderen niet mogen helpen bij een handstand of koprol en dat we de RIVM regels moeten aanhouden." Een hele uitdaging voor een sport als toestelturnen, waarbij trainers soms moeten helpen en vangen.

Online lessen

Nu de situatie langer blijkt te duren dan gedacht, is TSA gestart met online lessen voor alle leden. "Na een algemene warming-up voor iedereen, volgt een online kerntraining per leeftijdscategorie. We boden al voorbeeldfilmpjes, challenges en andere online activiteiten aan, om zoveel mogelijk binding te houden met onze leden en hen wat te bieden. We hopen echt dat na de zomer de zalen weer gebruikt mogen worden en onze leden weer naar hartenlust kunnen trainen!"

De selectiemeiden van de Ritmische Gymnastiek oefenen met hun linten op het veld naast de Archipel in de Eilandenbuurt. (Foto: Almere DEZE WEEK)

De selectieturnsters en -turners van TSA trainen op het plein voor de turnhal in de Parkwijk. (Foto: aangeleverd)

X